Z receptů naposledy vyzkoušeno..
Losos teriyaki s pak choi salátem ( https://fresh.iprima.cz/losos/losos-te...i-s-pak-choi-salatem )
Myslel jsem si, že je zbytečné vyrábět terijaki omáčku takhle, když se prodává hotová, ale protože jsem si už vyzkoušel i lososa s kupovanou omáčkou, musím připustit, že ta vyrobená udělala chutnější krustičku a zároveň lépe lososem prostoupila. Pak čoi nebylo špatné, ale podle mě nestálo za tu námahu a - opět - po zkušenosti s čerstvým salátem si myslím, že se k lososu hodí více.
60%
|
Z receptů naposledy vyzkoušeno. .
Korejská vejce s rýží (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 80-81)
Nebylo to špatné, přes poměr rýže a kimči 1:1 to chutnalo hlavně vajíčkově (4 vejce). Zase problém s vařením - přes vzniklé průduchy bylo cítit, že se omeleta vespod připaluje (vařená rýže se koneckonců připaluje rychle), ačkoli povrch byl ještě syrový; musel jsem dopékat pod grilem v troubě. Podezřívám Olivera, že to udělal taky tak (a možná na to zapomněl), protože na ilustraci měl světlejší spodek.
50%
|
Lasagne s lososem ( https://www.apetitonline.cz/recept/lasagne-s-lososem )
Kombinace lososa a šlehačky (mascarpone nic jiného není) mě vyděsila, ale impulzivně jsem si koupil sušené lasagne a pak chtěl něco zdravějšího než klasickou kombinaci s mletým masem. Výsledek byl ale výtečný a ze šlehačky zůstala jen máslová příchuť. Dominoval samozřejmě losos, pak česnek a špenát. Problém byly ale lasagne. Vůbec nebyla pravda z obalu (zn. World’s Market), že se nemusí vařit, protože byly nedovařené a na okrajích úplně syrové. Když jsem to zkusil podruhé a povařil je, zase se s nimi špatně pracovalo - lepily se mi i ve vodě s olivovým olejem. Navíc 1 balení (500 g) bylo hodně na uvedené množství (stačilo mi 12 z cca 20 plátků), byť jsem dal 600 g lososa a jen 200 g špenátu. U toho jsem se spletl nechtěně - myslel jsem, že 1 vanička má 250 g, ale ono jenom 100. To ale znamená, že kdybych měl opravdu nechat zavadnout půl kila, muselo by to být v hlubokém kastrolu, ne na pánvi, kde jsem to i tak musel udělat nadvakrát.
65% (hlavně kvůli problémům s přípravou)
|
Kořeněný pečený květák (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 160-161)
Rozhodně to nevypadalo tak hezky jako v knížce - tam fialový květák s čepicí z nadrcených oříšků, u mě jako kopa hlíny, ne-li něco horšího. *3* Ani chuťově to nestálo za shánění růžové harissy a (směsi drcených oříšků a) koření dukkah. Chutnalo to přesně, jak to vypadalo při krájení - hlavní chuť květák a kolem toho pálivá vrstva koření. Jen lehce osvěžená zrnky granátového jablka. A 100 ml vody opravdu není na výpek po 1,25 hodiny pečení při 180 stupních. V polovině jsem to musel znovu podlít.
45%
|
Křupavé jablečné sušenky (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 268-269)
Zase jsem nesháněl samokypřící mouku a dal na (radu tety) na 200 g mouky ½ sáčku kypřícího prášku. Možná to bylo hodně, protože sušenky měly takovou typickou lehce překypřenou chuť. Díky křížalám byly ale příjemně žvýkavé a jablečně nakyslé. Celkově to ale byl chuťově průměr, nic zvláštního. *14*
50%
|
PF 2025.

|
Rychlé špenátové kari (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 162-163)
Rozhodně to lépe chutnalo, než vypadalo. Koneckonců (horkem) zavadlý špenát je pořád lepší než ten průmyslově úplně zdevastovaný. Panír jsem dlouho nemohl sehnat, tak jsem vzal zavděk běžným sýrem na pánev. 20 g kešu se mi zdálo málo, ale radím to dodržet, sýr je i špenátem sytý a už špenátové listy se špatně jí, tak tam ořechy navíc jen překážely.
55%
|
Mac&cheese ( https://www.ceskatelevize.cz/porady/10...pty/9311-mac-cheese/ )
Jednoduché, rychlé a syté jídlo, ale… myslím, že i s tím „vyzrálým čedarem“ (měl jsem jen obyčejný) by makaróny se sýrem nebyly tak výrazné, jak by si člověk představoval podle oblíbenosti v USA. I děcka, která mě o to poprosila, na mě koukala dost zklamaně... dokud jsem jim nedoporučil, aby si na to prskla kečup. *40**3*
70%
|
Batáty po cajunsku (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 174-175)
Mně ty hutné sladké brambory (batáty) s krustou z cajunského koření odlehčené česnekovým jogurtem a čerstvou jarní cibulkou chutnaly, ale rodina poděkovala za další nevšední chutě s tím, že už to nemusím opakovat. Batáty jim holt chutnaj jen v páji. Ale je pravda, že nejlepší byla ta česneková pasta, vymačkaná z palice upečené vcelku. *32**1*
70%
|
Polévka Pappa al pomodoro (Jamie Oliver: 5 ingrediencí, str. 172-173)
Zatím největší blaf z knihy. Kdybych zředil vodou kečup, ohřál ho a rozhňácal v něm rohlíky, určitě by to chutnalo lépe. Bylo to hlavně nepříjemně kyselé, rozdrobená ciabatta byla nevýrazná a parmazán nebyl cítit vůbec.
15% (jen proto, že Oliver měl třeba konzervu sladších soudkových rajčat)
|
|