Z receptů naposledy vyzkoušeno..
Daši od základu (Tim Anderson: Japonská kuchyně, str. 170-171 +
https://www.justonecookbook.com/how-to-make-dashi/ )
(Link je k receptům ze seriálu Makanai: Jak se vaří pro Maiko -
https://www.justonecookbook.com/netfli...the-makanai-recipes/ . Liší se jen v tom, že podle knihy se řasy krátce oplachují, on-line naopak zdůrazňuje, že ne, protože "v tom bílém prášku na povrchu je spousta umami".)
Nejdříve jsem to udělal přesně podle návodu, ale protože se mi výsledná chuť zdála mdlá, byť překvapivě příjemná navzdory použití sušených tuňákových vloček (kacuobuši), zkusil jsem vaření o 5 minut déle u obou ingrediencí. Víc jsem si netroufl, protože autoři varují, že vývar může zhořknout. Bylo to silnější, ale jen o trochu. Taková zemitá chuť, o stopu výraznější po řasách.
Samozřejmě to byl jen vývar, dělal jsem ho dvakrát - pro hutnější Kimči polévku a pro lehčí jen s česnekem, jarní cibulkou a tempehem.
70%