XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 17.09.2020 21:26:37 ... (Strom/Strom)
Zlom.
.
Na ĆSFD ( https://www.csfd.cz/ ) jsem ohodnotil 200. dílo a prošel testem, tedy už mám právo i komentovat. Zůstanu u těch co nejstručnějších plusů a mínusů a zatím jen tady to rozvinu.

Sociální dilema (2020; https://www.csfd.cz/film/812238-socialni-dilema/prehled/ )

Nemám rád konspirace o korporacích, které řídí svět a nikdo je nereguluje. EU už se dávno rozhýbala (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů - GDPR - bylo schváleno už v r. 2016). Digitální daň máme taky hotovou. Tedy je dokument ve vlastní (americké) bublině.

Nehledě na to, že umísťovat názorové nebo faktické bubliny, dezinformace a fake news (tedy propagandu), kulturní války nebo kádrování až do doby po vzniku sociálních sítí je hodně ahistorické. Nebo jsem třeba ve své bublině a dělám přesně to, co v dokumentu zaznělo: "Člověk si říká: Proč to jiní nevidí? Protože dostává fakta, která jiní nevidí." A já nechápu, na kterou dobu nenásilné, kultivované a vzájemně obohacující diskuse oponentů (nejen v tomto dokumentu) ti i univerzitně vzdělaní účinkující odkazují? Na Studenou válku, II. nebo I. světovou? Nebyl snad v dokumentu zmíněný útok v Charlottesville dědictvím americké občanské války? Tedy nesnaží se se mnou manipulovat, ačkoli jinou manipulaci odsuzují?

Zvláště když podobné, dokonce víceméně okrajové jevy vydávají i za projevy cíleného vyvolávání chaosu po celém světě. Nejenže je to téměř fake news (zvláště s alarmismem většiny účinkujících), ale nedává to smysl ani jako konspirace; např. Vladimir Putin má možná (krátkozraký) zájem na vyvolávání chaosu na Západě, ale proč by ho měly mít korporace, které potřebují vydělávat a mít své výdělky v bezpečí?

A nakonec - nejen že si myslím, že to vyřešíme a zvykneme si, ale dokonce, že se sociální sítě (nejčastěji zmiňovaný Facebook a Twitter) nakonec omrzí právě pro svou virtualitu a proto, že většině lidem nepřinesou uspokojení, které od nich očekávají (což je problém, který dokument ostatně zmiňuje). Vždyť jsem toho byl svědkem tady na XChatu. Možná proto mě neláká ani Facebook, ani Twitter, nenakupuju v Amazonu a smartphone (Apple) jsem si pořídil teprve nedávno. Na Google jsem si zvykl, protože je to podle mě stále nejlepší vyhledávač. Ale klidně můžu zkusit v dokumentu zmíněný Qwant, protože je pravda, že mě začíná otravovat googlovské upřednostňování stránek, na které jsem kliknul jen výjimečně (třeba se podívám, co si zase vymysleli na propagandistickém Sputniku a v tu ránu to mám jako přednostní zpravodajský – sic! – kanál). Na druhou stranu Qwant se asi taky nevydestiloval ze vzduchu, ani ho nedělají lidé ve volném čase pro radost sobě a ostatním, že? Jednou bude chtít taky vydělávat. Zadarmo ani kuře nehrabe a to ani neví, co jsou to sociální sítě. *3**3**3*

Průměrné hodnocení 82% [1] bych tedy za sebe snížil až na 52% (3*).

*54*

[1] Z hodnocení na https://www.csfd.cz/ , https://www.imdb.com/ , https://www.rottentomatoes.com/ a https://www.metacritic.com/ .
.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: