XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 08.10.2010 23:14:18 ... (Strom/Strom)
Reflex speciál - léto 2010
Petr Sokol:

Vládě [v r. 1938] připadl nevděčný úkol naplňovat mnichovskou dohodu, jak ji pro Československo dohodly západní velmoci s Hitlerem a Mussolinim. [Ladislav] Feierabend byl ve své vládní funkci svědkem toho, jak Francie s Británií v pomnichovském období nedodržely ani malé záruky dané okleštěnému Československu a daly ho plně všanc nacistickému Německu. Československo se potýkalo s nekompaktním územím, přílivem uprchlíků a neustálým tlakem Německa. Vláda přesto věřila, že opatrnou politikou může udržet aspoň tuto formu státní samostatnosti. K tomu měla přispět i výměna v čele vlády, kdy 1. listopadu 1938 generála Syrového nahradil ostřílený agrární politik Rudolf Beran.

Beranova vláda přiznala pod tlakem separatistických snah autonomii Slovákům i obyvatelům Podkarpatské Rusi, přejmenovala stát na Česko-Slovensko a fakticky ho federalizovala. Ani to nestačilo a slovenští luďáci stát v koordinaci s Hitlerem v březnu 1939 úplně rozbili a nacisté následně okupovali zbytek českých zemí, kde vyhlásili Protektorát Čechy a Morava.

V okamžiku okupace prezident Hácha do čela vlády jmenoval bývalého legionáře, generála Aloise Eliáše. Feierabend chtěl při té příležitosti z vlády odejít, ale po dlouhém přemlouvání budoucího ministra i dalších politiků nominaci do vlády přijal. [...] Jak řekl Feierabendovi před jmenováním premiér Eliáš, protektorátní vláda musí chránit národ před likvidací a zabraňovat demoralizaci a to si vyžádá určitou spolupráci s Němci. Bude to spolupráce nechtěná a odporná, ale podle Eliáše nebylo v dané národní situaci vyhnutí.

PhDr. Petr Sokol (1974) - český politolog a publicista.
Benito Mussolini (1883-1945) - známý i jako (il) Duce ("vůdce"), italský politik a diktátor, spoluideolog a průkopník fašismu; na konci druhé světové války byl na útěku zastřelen italskými partyzány a jeho mrtvé tělo (spolu s mrtvolou jeho milenky a dalších vysoce postavených fašistů) veřejně vystaveno pověšením za nohy na trám.
JUDr. Ladislav Karel Feierabend (1891-1969) - český politik, ministr ve vládách pomnichovské druhé republiky, ministr ve vládě Protektorátu Čechy a Morava, člen vedení domácího protinacistického odboje, po útěku před gestapem ministr exilové londýnské vlády za druhé světové války a po poúnorové emigraci v r. 1948 představitel agrární strany ve USA (zemřel ale v Rakousku).
"Agrární strana" - Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu, významná česká a československá konzervativní strana; rozpuštěna v r. 1938, po r. 1945 byla na popud komunistů zakázána.
Jan Syrový (1888-1970) - československý národní hrdina, člen a velitel Československých legií v Rusku a krátce předseda československé vlády v období po Mnichovské dohodě; za to byl po válce odsouzen k 20 letům vězení za vlastizradu, ačkoli se hájil, že jako voják pouze plnil příkazy nadřízených (v jeho případě prezidenta Emila Háchy); propuštěn byl při amnestii v r. 1960; do odchodu do důchodu (1967) se musel živit jako noční hlídač; vzhledem k tomu, že proces s ním byl zpolitizovaný jen do jisté míry (spadá do období před únorovým převratem), nebyl dosud zcela rehabilitován.
Rudolf Beran (1887-1954) - český politik, ministerský předseda v době druhé republiky; v době protektorátu byl zatčen a uvězněn gestapem pro podezření z podpory odboje, později byl ale z vězení propuštěn; krátce po válce byl ale zatčen znovu, tentokrát českou policií a v r. 1947 v politickém procesu odsouzen k 20 letům vězení za "protinárodní" činnost; zemřel ve věznici Leopoldov.
Podkarpatská Rus - domov východoslovanského etnika Rusínů; jedno ze čtyř (a nejvýchodnější) samosprávných částí Československa v l. 1919-1939; na několik březnových dní v r. 1939 vyhlásila samostatnost, poté byla obsazena maďarskými fašisty; po osvobození Rudou armádou a ovládnutí území místními komunisty, kteří si přáli připojení k Sovětskému svazu, Československo území odstoupilo SSSR; po odtržení Ukrajiny v r. 1991 zůstalo jednou z jejích administrativních jednotek (Zakarpatská oblast).
"Luďáci“ - Hlinkova slovenská ľudová strana, slovenská pravicová strana, která prosazovala osamostatnění Slovenska, čehož formálně dosáhla v období 1939-1945 založením loutkového klerofašistického Slovenského štátu.
Emil Hácha (1872-1945) - kontroverzní pomnichovský a protektorátní český prezident; těsně po válce byl těžce nemocný zatčen a převezen do vězeňské nemocnice na Pankráci, kde krátce nato zemřel.
Alois Eliáš (1890-1942) - český voják, politik, hrdina domácího odboje za druhé světové války a předseda protektorátní vlády mezi léty 1939 a 1941; za svou odbojovou činnost byl nacisty jako jediný premiér okupovaného státu popraven.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: