XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 18.09.2010 23:36:42 ... (Strom/Strom)
Reflex 15 / 2010
Jan Jandourek:

Topolánek je teď něco jako obětní kozel, na kterého ve starověku naložili hříchy obce a pak ho kamením hnali do pouště. Až takovou palbu si Topolánek nezaslouží. Bývalému předsedovi ODS země vděčí především za dvě věci: jednak za průzračnou zahraniční politiku, jednal za to, co tak nenávidí Klaus a klausovci - "rozkročení" občanských demokratů.

Mirek Topolánek zaujímal jasné postoje, pokud šlo o vztah k USA, americkému radaru nebo pokud jde o podporu Izraele. Dokázal překročit stín ODS a s výhradami se postavit za Lisabonskou smlouvu. O její obsah ani tolik nejde, je spíše zábavné, jak konzervativci málo důvěřují tomu, že společnost žije svým vlastním životem, a pak se bojí nějakého kusu papíru. Mnoho povyku pro nic.

[...] Topolánek udělal samozřejmě i jasné zahraničněpolitické chyby. Neměl se pouštět do exkursů v angličtině a označovat americké pokusy brzdit krizi za “cestu do pekel” a odpustit si hodnocení prezidentského kandidáta Obamy. Předsednictví Unie však bylo Topolánkovou hvězdnou hodinou, což neunesl Jiří Paroubek.

Topolánek se dokázal za některé věci postavit, i když věděl, že si většina občanů myslí něco jiného, což je rozdíl mezi státníkem a politikem. Totéž se týká způsobu, jak Topolánek sestavil svou druhou vládu. Že bude stát na křehké většině získané neprůhledným způsobem, byl od začátku experiment s nejasným výsledkem. Jenže právě tím, co udělal, učinil Topolánek ODS volitelnou pro lidi, kteří si dosud vybírali malé pravicové strany, pokud nějaké byly k dispozici. ODS nikdy nebude mít 51 procent, bude vždy vládnout koaličně. Přinejmenším jeden, ale spíše dva koaliční partneři budou vždy z hlediska ortodoxních ódéesáků podezřelí. Zatím ale nikdo nevymyslel žádný jiný způsob. Obětovat na pár let dostavbu nějaké jaderné elektrárny a přistoupit na vratné lahve by nebyla příliš vysoká cena. Zabránit Paroubkovi dostat se k moci je dost velká hodnota, i kdyby měl být přijat zákon, že se chřástal polní zasloužil o stát.

Chřástal polní - drobný pták, primární i sekundární konzument drobných bezobratlých živočichů a částí rostlin v lučních a polních ekosystémech. Hospodářsky je bezvýznamný, z kulturního hlediska jde však o význačný druh.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: