XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Diskuze o uživatelských fórech

 

Diskuze o uživatelských fórech

Diskuze o uživatelských fórech

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Nápady na zlepšení úrovně fór, cokoliv vás napadne
Autor fora nevložil zatím žádný úvodní příspěvek

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž TygrSDrakem (tygrsdrakem@centrum.cz) ... 02.11.2007 11:19:27 ... (Strom/Strom)
Diskuse pro všechny
"Motáme se v kruhu. Pojďme opravdu začít úplně znova. Jak říkal feainne, my jako moderátoři na tomhle foru selháváme na plné čáře - tohle má být diskuze pro všechny, ne pro 5 lidí." (YumY na fóru nevěra) - položím otázku: Jak zařídit aby diskuse byla zajímavá pro všechny? Tj. stávající sestavu i nově příchozí? Máte nápad? Mám pocti že za dobu mého téměr ročního působení (s přestávkama) se nevěra posunula od každodenních praktických věcí typu "můj kluk má jinou, co s tím?" k teoretickým, etickým až vědeckým diskusím, kterým většina nově příchozích nerozumí. Ty "vědecké" diskuse jsou samozřejmě důležité, ale když přijde někdo nový, tak se logicky nechytá... takže bych navrhl zkusit vést dvě linie diskuse (jednu teoretickou, jednu praktickou). I když je jasné, že to není jednoduché...

http://tygrsdrakem.bloguje.cz
guest Muž SunnyRain (sunnyrain@atlas.cz) ... 06.11.2007 22:56:47 ... (Strom/Strom)
Re: Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od TygrSDrakem ( mailto:tygrsdrakem@centrum.cz ) z 02.11.2007 11:19:27:

Konkrétně pro fórum Nevěra bych měl nápad s jednou jednoduchou "fintou". Toto fórum je intimní, osobní, je těžké přispívat, když nového přispívajícího okamžitě roznesete na kopytech, dokonce to udělá moderátor... Ne vždy jde o prudce inteligentní osobu, která se umí vyjadřovat a umí argumentovat a umí ustát souboj argumentů.

Problém:
Ve fóru se mluví o široké škále životních příběhů, aniž by bylo předem řečeno, o čem se 2 lidé baví. Bezohledný traktorista co vošoustá co se hejbe má pravděpodobně jiné manželství, než jak si žije (a přemýšlí) rodina z top 10 tisíc. Už samotné slovo "nevěra" je pro jednoho sex bez ohledu na city, pro jiného city bez ohledu na sex, pro někoho jedině lhaní, pro jiného i bez lhaní... Takže spousta osobních ataků (a následná pokleslost fóra) je způsobena ještě před začátkem diskuse - různě rozdanýma významama těch nejfrekventovanějších slov.

Finta:
Úvodní stránka fóra by mohla ty nejzákladnější pojmy vysvětlovat, definovat. Definovat slovník, který je ve fóru používán. Například:

nevěra = sex s třetí osobou (sex s někým jiným, než manželem či manželkou)
rodina = šťastně fungující rodina, obvykle radost a štěstí, občas hromada starostí a nějaký mráček, ale nic závažného
...

Výhoda?
Pokud chci mluvit o něčem jiném, než o "příkladu" z nástěnky, musím explicitně uvést, že se jedná o nefungující rodinu, nebo o fungující rodinu, která ale není šťastná, nebo že se jedná o konkrétní city k třetí osobě, nebo že se jedná o situaci, kdy manžel manželce lže... Apriori vyřadit mnohá nedorozumění, která zaplňují fórum z 60%.

Princip:
Kdokoli (moderátor) může ze slovníku "dosadit" (do cizího příspěvku) ve fóru zavedené termíny. Tzn. takto příspěvku všichni rozumí. A pokud měl být myšlen jinak (například příspěvek nedává smysl), je zbytečné se k němu dále vyjadřovat. Dokud autor nevysvětlí, že měl vlastně na mysli úplně jiný příklad, a prozradí jaký... Lidé si navyknou, že pokud ze sebe nechtějí dělat tupce, měli by hned na začátku prozradit, o čem mluví. Troufám si tvrdit, že tímhle odpadne spousta nedorozumění a osobních ataků.

http://sunnyrain.wz.cz/bloguje.html
guest Muž TygrSDrakem (tygrsdrakem@centrum.cz) ... 07.11.2007 13:29:35 ... (Strom/Strom)
Re (2): Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od SunnyRain ( mailto:sunnyrain@atlas.cz ) z 06.11.2007 22:56:47:

Troufám si tvrdit že základní problém není v terminologii, ale v tom, že někteří diskutující nepřicházejí do fóra diskutovat, tzn. podívat se na problém ze všech možných úhlů, ale pořád kolem dokolečka omílají svůj názor. Prostě - chybí tu logika ve smyslu: tvrzení - argument - protitvrzení - argument. Místo toho vidím celou řadu překroucených vět a výmyslů... chybí tu pravidla.

http://tygrsdrakem.bloguje.cz
guest Muž SunnyRain (sunnyrain@atlas.cz) ... 07.11.2007 16:46:47 ... (Strom/Strom)
Re (3): Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od TygrSDrakem ( mailto:tygrsdrakem@centrum.cz ) z 07.11.2007 13:29:35:

No vždyť říkám. Některé věty se tváří, že to věty jsou. Nicméně nejsou. Právě použitím slovníku v záhlaví je snadné udržet diskusi normální, ne demagogickou.

Prostě "nevěra" je vyjímečná, "nevěra" je typická, "nevěra" je odsouzení hodná, "nevěra" je hodna chvály, "nevěra" je podvod, "nevěra" není podvod.
A teď na základě těchto tvrzení pojďte diskutovat. Všechna tvrzení jsou pravdivá. Protože "nevěra" může být cokoli se vám zrovna zamane, navíc každou minutu si můžete myslet něco jiného, a opět je to korektní chování ve fóru.

Aha.... Že by z toho vznikl zmatek? Myslíte? Mrkněte do fóra Nevěra. Máte pravdu! Zmatek.

A zkuste i ty jednodušším způsobem ("příkladově") uvažující lidi přesvědčit, ať si dokoupí inteligenci a jsou schopní inteligentní diskuse. Ha ha haaaa.... Teda nevím jak u vás, ale u nás v supermarketu inteligenci neprodávají, ani ve specializovaných obchodech ne. Takže sice je to zajímavej nápad, ale v ČR nepoužitelnej, inteligence tady není na prodej.

Takže jednoduchej nástroj na zkrocení diskuse, kterej je navíc motivující, dává lidem příklad, proč se vyjadřovat srozumitelně, zatímco demagog vlastním tvrzením popře sám sebe, ani s ním není třeba diskutovat. Připadá mi to jednoduché a navíc funkční...
feainne Muž feainne ... 07.11.2007 19:06:56 ... (Strom/Strom)
Re (4): Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od SunnyRain ( mailto:sunnyrain@atlas.cz ) z 07.11.2007 16:46:47:

1) Z praktických zkušeností víme, že lidé záhlaví nečtou. I když je krátké s nejnutnějšími informacemi. Carnero by mohl povídat, jak se mu přihlašují lidé do xhodin.

2) Možnost editovat záhlaví fora má zakladatel fora, zakladatelem pověření lidé a administrátoři. Administrátoři toho však využívají spíše jen ve výjimečných případech.

3) Slovníky by možná nebyly potřeba, kdyby se nesešlo několik okolností najednou. Například situace, kdy se na forech nahromadí hned několik exibicionistů se sklony napsat mnoha slovy příspěvek s minimální obsahem. Navíc se čtenář snadno ztratí a zmizí mu souvislosti příspěvku s probíraným tématem.
Zavedení slovníku bys pouze ukázal, že na forum píší lidé, kteří se nejsou schopní vajádřit srozumitelně.

Dál budu reagovat na následující příspěvky.

4) Vlastnosti demagogů si v mnohém vystihl. Jen bych k nim přidal, že si naprosto libují v používání obrazných přirovnání, které ale nemají sebemenší souvislost s tím o čem mluví.

5) Jinak pokud jde o to nechat lidi ztrapnit se sami, tak nejsem proti tomu. Škoda jen, že zde chybí další uživatelé, kteří by jim v tom ztrapnění pomohli. Třeba tak jako pomáhají Tobě na Nyxu.
Samozřejmě zde se ti to pákrát povedlo. Například dnes, kdy jsi buď nebyl schopný schopný ukojit své touhy chytnout někoho s jiným názorem za slovo nebo nedokážeš pochopit jednoduchou větu ve které byli zřejma omylem vynechána předložka a zájmeno.

Ukázka:

<quote>
"...pokud člověka miluješ, měl by být nejlepší na světě."

Tohle je roztomilá myšlenka. :-)) Jak to myslíš? Jak to funguje? Jak to zařídíš? Chci se o tomhle dozvědět víc...

Například: jednoho dne zjistím, že opravdu hluboce miluju prodavačku od nás z krámu. Pokud ji miluji, ona by teď měla být nejlepší na světě! Stane se prezidentkou ČR, poté začne prosazovat světový mír, podaří se ji to, stane se prezidentkou celého světa... Svět bude bez válek a bez hladu, protože ona bude nejlepším člověkem na světě a všechno to zařídí, proč by taky ne?

Zní to zajímavě... jak se tohle dělá?
</quote>


Jak je to o tom kázání vody a pití vína?

6) Teď k tomu co popisuješ v přísvěvku 07.11.2007 16:59:26 ... (254/255):

Pokusím se zapomenout na fakt, že je to v součastnosti nerealizovatelné. Pokud by tohle měli dělat administrátoři nebo moderátoři, tak je neskutečně zatížíš. V současnosti se prostě jen maže to naprosto nejhorší.
Horší už je fakt, že takto dostaneš uživatele mezi mlýnské kameny a každý se bude hádat, proč zrova on byl označen. Obzvlášť se to projevuje v situaci, kdy je běžné, že za demagogii se nepovažuje skutečná demagogie, ale projevení názoru odlišného od názoru většiny přispěvatelů na forum.
guest Muž SunnyRain (sunnyrain@atlas.cz) ... 08.11.2007 16:43:27 ... (Strom/Strom)
Re (5): Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od feainne z 07.11.2007 19:06:56:

1) Myslím si, že nakolik je udržována ve fóru jistá morálka a konvence chování záleží převážně na tom, jak si to členové fóra zařídí. Jaký si to uděláš, takový to máš.
Ke čtení nástěnky se jistě hodí jakákoli motivace. :-) Například trapné příspěvky demagogů a jejich následné usměrnění.

2) A o tomhle píšeš proč?? Nerozumím...

3) "Zavedení slovníku bys pouze ukázal, že na forum píší lidé, kteří se nejsou schopní vajádřit srozumitelně."
Přesně tak. Já tvrdím, že srozumitelné fórum je čtivější, než fórum nesrozumitelné. Přesně o tohle mi šlo. O pozitivní změny. Hezky jedna po druhé... A budete mít úspěšné fórum. ;-)

4) Je otázka, jestli tohle CHCETE nebo NECHCETE usměrňovat. Na jednu stranu se z fóra stává obludárium, to asi nechcete. Na druhou stranu je těžké odlišit chabé vyjadřovací schopnosti od promyšleného záměru, a diskriminovat pisatele asi taky nechcete.
IMO je mazání takových příspěvků ubohé a nic neřešící... takové kopání kolem sebe.
Barvičky by byly řešení na místě... ovšem prý to neumožňuje technologie.

5) Ztrapnění podle mě není o počtu posmívajících se. :-))) Měl jsem na mysli případ, kdy na jediný nesmyslný příspěvek stačí jediné výrazné (barevné) faktické vyjádření. A již je jasné, že příspěvek byl OT, nebo si jenom hraje na reakci.
Podle mě nejde o počet lidí. Nesmyslná slova zůstanou navěky nesmyslná, ať je napíše 1 člověk nebo 10 lidí. A jestli na realitu poukáže 1 člověk, je to úplně to samé, jako když na nesoulad s realitou poukáže 10 lidí, velmi podobným způsobem. Prostě pravda je pravda a nesmysl je nesmysl.

Mluvím o tom, že těžko se precizně dokazuje překročení nepsaných pravidel.
Snadněji se precizně dokazuje překročení napsaných pravidel.
Rozumíš, o čem mluvím?

Věta, ve které byla zřejma omylem vynechána předložka a zájmeno:
"...pokud člověka miluješ, měl by být nejlepší na světě."
O co šlo? Nevím o tom, že bylo něco vynecháno. Co??

6) Po pravdě, jestli zmačnu tlačítko "Administrátor fyzicky maže cizí příspěvek" nebo tlačítko "Administrátor barevně označuje příspěvek za OT" nebo tlačítko "Administrátor barevně označuje příspěvek za porušující nettiketu fóra"...... V čem vidíš neskutečné zatížení. My jsme obdobná tlačítka zavedli ve firmě a po letech zkušeností... ne, nepřineslo nám to neskutečnou zátěž. :-))

Dneska se k poště či příspěvkům o smazání moderátoři vyjadřují? Odpovídají na takové dotazy? Myslím, že i nadále by mohli odpovídat stejnou měrou, jako tomu je již nyní. Nehledal bych v tom problém. Pokud se chce demagog hádat, potřebuje k hádce i druhou stranu. Pokud druhá strana na hádku nezareaguje (nebo zareaguje barvou), demagog to vzdá, nebo umře vyčerpáním.
Neuznával bych přístup - chovat se k lidem nadřazeně - nebo pohrdat jejich názory. Nicméně pokud má moderátor dojem, že se chová zodpovědně a čestně, mám za to, že není co víc k tomu dodávat. Od toho tady fóra nejsou. IMO.

Odlišný názor ve fóru zaznívá. Často. Nevím o případech, že by YumY takové příspěvky mazala. Pokud ano, promluv si s ní. Ovšem její vkus a odhad bych cenil mnohem výš, než naznačuješ. Nezdá se mi, že by kdy měla s tímhle problém.
guest Muž MaxiHafanecek ... 11.05.2008 10:49:29 ... (Strom/Strom)
Re (6): Diskuse pro všechny
Odpověď na příspěvek od SunnyRain ( mailto:sunnyrain@atlas.cz ) z 08.11.2007 16:43:2 Pane Bože co to píšeš za úplné nesmysly tohle je xchat... a jestli něčemu nesrozumitelnému nerozumiš tak to bude pouho pouze tvou slabou inteligenci porozumět věci té a té toď vše.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: