XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Co je víra

Co je víra

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
V čem spočívá to, že věříme?
Autor fora nevložil zatím žádný úvodní příspěvek

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž mergin (vmerhaut@seznam.cz) ... 01.06.2013 09:37:15 ... (Strom/Strom)
Víra
Podle mne, každý v něco věří, ale otázkou zůstává co z toho člověk má. Já věřím v Boha, který je popsán v bibli. A věřím, že bible je pravdivá. Tudíž věřím i ve věčný život, který mi byl nabídnut.
guest Muž OtravnaMoucha ... 16.08.2013 23:28:24 ... (Strom/Strom)
Re: Víra
Odpověď na příspěvek od mergin ( mailto:vmerhaut@seznam.cz ) z 01.06.2013 09:37:15:
blaze tobě bratře*18*bible je pismo svaté ano jo*4*
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 17.08.2013 21:27:42 ... (Strom/Strom)
Re (2): Víra
Odpověď na příspěvek od OtravnaMoucha z 16.08.2013 23:28:24:

Myslíš toho Boha, který nechal svým vyvoleným lidem vyvraždit celé národy? Doufám že takový Bůh neexistuje. Tak jak je popsán v Bibli, je to krutý a bezcitný tvor. Ostatně lidi stvořil k obrazu svému a podíváme li se na TV noviny, vidíme nejen jací jsou lidé ale také jaký je Bůh.
guest Muž amalka-alka ... 18.08.2013 16:09:47 ... (Strom/Strom)
Re (3): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 17.08.2013 21:27:42:

Když jsi takový znalec Bible, o Bohu, kterého lidé ukřižovali jsi tam nečetl? O tom, že Bůh tak miluje lidi, že se za ně obětoval?
Tak jednoduché to s tím tyranem nebude.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 18.08.2013 19:02:05 ... (Strom/Strom)
Re (4): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 18.08.2013 16:09:47:

Nejsem znalec Bible a ani po tom netoužím. Bible je příkladem toho jak lze něco průměrného (teď nemám na mysli její historickou hodnotu) povýšit na knihu knih, něco fantastického, inspirativního, zdroj poučení atd. atd. Bereme li Bibli jako celek, Starý i Nový zákon, potom je to nesourodá, vzájemně si odporující, pro nezaujatého čtenáře nepochopitelná směs od různých autorů, která tvrdí něco co po tak dlouhé době nelze ve většině případů prokázat.
Ona už ta Kristova oběť je pro soudného člověka nepochopitelná. Všemohoucí Bůh se nechá ukřižovat. Proč se nechal ukřižovat? Komu tím pomohl? On sám přece určuje pravidla a mohl lidi zbavit dědičného hříchu bez toho, že by se nechal ukřižovat. Člověk se může pro jiného obětovat, protože není všemohoucí a v určitých případech nemá jinou možnost. U všemohoucího Boha taková oběť nemá hlavu ani patu.
Podle logického principu zvaného Occamova břitva: Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované.
Potom by vysvětlení Kristova života i jeho smrti bylo asi takové: Židovský reformátor svými myšlenkami popudil nejvyšší Židovské duchovní a ti jej nechali ukřižovat. Zázraky které konal včetně jeho zmrtvívstání jsou stejně pravdivé jako všechny zázraky které konají všichni duchovní vůdci všech náboženství a že je jich požehnaně.
guest Muž amalka-alka ... 21.08.2013 17:21:51 ... (Strom/Strom)
Re (5): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 18.08.2013 19:02:05:

Jsem přesvědčená, že kdyby byla jiná možnost naší záchrany než je obětování Ježíše Krista, Bůh by tu možnost použil. Takhle je aspoň záchrana dostupná pro nás pro všechny bez rozdílu.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 22.08.2013 18:34:16 ... (Strom/Strom)
Re (6): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 21.08.2013 17:21:51:

Tobě nepřipadá trošku divné že Bůh který stvořil celý svět, který je všemohoucí a který sám uvrhl na lidstvo kletbu dědičného hříchu to musí napravovat tím, že nechá ukřižovat Krista? Mi pořád nějak nedochází smysl takového počínání. Ono to ve své době smysl dávalo. Tehdy se bohům obětovala zvířata, někdy i lidé takže pro lidi této doby byla oběť Bohům něco normálního a v určitých částech světa tomu tak je ale v případě Krista neobětovali Bohu, tak komu vlastně?
guest Muž amalka-alka ... 24.08.2013 21:21:38 ... (Strom/Strom)
Re (7): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 22.08.2013 18:34:16:

Mně už to divné nepřipadá. Podívej se na začátek Bible. V prvních dvou kapitolách se píše o stvoření nášeho světa a zdůrazňuje se, že vše bylo dobré. Psal jsi, že Bůh určuje pravidla, přesně tak to je. Bůh prvním lidem říká co mají a co mohou dělat. A také jim jasně řekl co udělat nesmí a jaký trest bude následovat za porušení jeho příkazu – zemřou.
Lidé ten zákaz porušili a stali se smrtelnými, musí zemřít. Aby Bůh zůstal spravedlivým Bohem, nemůže jen tak samolibě rušit své zákony. Přichází ale s pomocí, z lásky k lidem vezme jejich trest (smrt) na sebe. Proto ta Ježíšova oběť.
Pro ilustraci: Podle zákona je stanovená nejvyšší povolená rychlost v obci a za porušení pravidla je stanovená pokuta, teď plácnu třeba 1000 Kč. Bylo by správné kvůli jednomu hloupému řidiči, který rychlost překročil, rušit tento zákon? Určitě ne. Zákonodárce se ale slituje a za toho řidiče pokutu (1000 Kč) zaplatí.
Je to příklad utaženej za vlasy, mě nic lepšího nenapadlo. Ale tak nějak je to s tou Ježíšovou obětí. Trest (smrt) lidí vzal na sebe.
Asi to neumím dobře vysvětlit tak tě aspoň počastuju biblickýma veršema:
„Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu.“
„Bůh neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něj spasen.“
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 25.08.2013 09:46:12 ... (Strom/Strom)
Re (8): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 24.08.2013 21:21:38:

No tak ten příklad opravdu kulhal na obě nohy. Když už tak bych jej trošku poopravil .

Za nejvyšší povolenou rychlost v obci je zákonem stanoveno, že řidiči bude doživotně odebrán řidičský průkaz a řidičský průkaz nesmí získat ani žádný z jeho potomků, to znamená dětí, vnuků, pravnuků prapravnuků atd. Po čase ale zákonodárce usoudí, že se mýlil a aby chybu napravil, sebere řidičské průkazy všem dětem zákonodárců, ale za pár dnů je zase vrátí. (Kristova smrt a zmrtvýchvstání).

To by u lidských tedy omylných a úplatných zákonodárců jakýs takýs smysl dávalo ale u vševědoucího a všemohoucího Boha to pořád smysl nedává. Ten přece je vševědoucí, všemohoucí a nekonečně dobrý a chyby nedělá.
guest Muž amalka-alka ... 27.08.2013 16:44:56 ... (Strom/Strom)
Re (9): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 25.08.2013 09:46:12:

Na tom příkladu jsem chtěla ukázat jen jednu věc. Že nejde o oběť nějakému rozlícenému božstvu, které je třeba si udobřit. Jde o zástupnou oběť.
Ale teď si uvědomuju, že jsem to o té oběti vzala od konce. Hlavní věcí je pochopit, co to vlastně je ten hřích.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 27.08.2013 18:52:57 ... (Strom/Strom)
Re (10): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 27.08.2013 16:44:56:

Hlavní věcí je pochopit, co to vlastně je ten hřích.

No co to byl ten prvotní hřích to asi vysvětlit nedovedeš. Tady totiž Bůh nedává jasnou odpověď a mlží jako Ráth když jej načapali s krabicí od vína. Že jedli ze zapovězeného stromu poznání je příliš všeobecné. Pokud by tehdy lidé neměli sklon ke hříchu tak by poznání nezneužili, pokud už tehdy byli hříšní tak se vlastně nic nezměnilo. A jaké poznání to bylo? Poznání čeho? Proč vůbec Bůh dal lidem do vínku zvědavost a potom je za ni tvrdě a neúměrně potrestal? Ublížili tím že jedli ze stromu poznání někomu? Navíc vševědoucí Bůh a stvořitel lidstva přece už dopředu musel vědět jak to dopadne.
guest Muž amalka-alka ... 01.09.2013 11:35:41 ... (Strom/Strom)
Re (11): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 27.08.2013 18:52:57:

K tomu hříchu.
Hřích to je narušený vztah s Bohem, nedůvěra vůči Bohu.

Prvotní hřích opravdu vysvětlit neumím, to kde se vzala v ďáblovi pýcha a vzpoura proti Bohu.
Jak je to ale s hříchem u lidí, to se z Bible vyčíst dá. Zkusím vysvětlit jak jsem to zatím pochopila. Chtělo by to přečíst si první tři kapitoly Bible.
Začala bych tím, že Bůh člověka stvořil jako dokonalého, dobrého – tedy ne zlého. V první kapitole, kde se píše o stvoření našeho světa a nás lidí se konstatuje, že Bůh všechno učinil dobré. Když chce biblický autor něco zdůraznit tak to opakuje. Je to jako když my zvýrazníme důležitý text tučně. A v té první kapitole se slovo „dobré“ opakuje dokonce 7x, vše tedy bylo dokonalé, Bůh si dal záležet.

Ve druhé kapitole Bůh člověka usadil do zahrady Eden, aby ji obdělával a pozor – střežil! Před čím je potřeba něco střežit? Před láskou, dobrotou? Ne, vždycky před něčím zlým. Člověk tedy věděl, že existuje zlo, před kterým je potřeba se mít na pozoru.
Nepíše se, že by Bůh stvořil zlo. On ale ví, že je tu někdo, kdo má se zlem zkušenost a ten někdo má vymezené pole působnosti - u stromu „poznání dobra i zla“. Může zde hlásat své názory, které ale vedou ke zkáze. Proto Bůh člověka varuje a jasně mu přikazuje, aby z toho stromu, z toho jediného stromu nejedl. Jasný příkaz, který má člověka ochránit. Stačilo Bohu důvěřovat. Člověk měl tedy od Boha dostatek informací. Věděl co se stane, když z toho stromu bude jíst, věděl že zemře. Člověk tedy věděl co je dobro i co je zlo.

Ještě taková poznámka. Ten příkaz nejíst z jednoho jediného stromu se mi nezdá být až tak omezující. Ve 3. kapitole se píše o stromu poznání dobra i zla, že žena viděla, že je to strom „dobrý k jídlu a lákavý na pohled“. Ve 2. kapitole se píše, že v zahradě Eden bylo plno stromů „lákavých na pohled a dobrých k jídlu“. Chci tím říct, že měli dostatek takových stromů se super ovocem. Takže nemuselo být až tak těžké Bohu důvěřovat a odepřít si ovoce z jednoho jediného stromu. Zvlášť když hned vedle něho stál strom života, také s mňam ovocem.
Teď nevím jestli má cenu pokračovat.
guest Muž Joe73 ... 02.09.2013 00:16:06 ... (Strom/Strom)
Re (12): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 01.09.2013 11:35:41:
A jak bys odpověděla na otázku, proč Bůh stvořil ten strom poznání a toho hada? Aby lidi vyzkoušel, zda ho poslechnou? Jako vševědoucí musel vědět, že neposlechnou. Nebylo by tedy rozumnější nás nestvořit nebo nás nepokoušet? A když nás Bůh stvořil jako dobré, proč jsme chvíli poté byli špatní?
guest Muž amalka-alka ... 09.09.2013 21:30:06 ... (Strom/Strom)
Re (13): Víra
Odpověď na příspěvek od Joe73 z 02.09.2013 00:16:06:

Ty přece víš, že Bůh zlo nestvořil. Sám jsi psal, že nás nestvořil jako roboty. Adam s Evou nebyli stvořeni s nějakou vadou, ale měli možnost otočit se k Bohu zády. Byli jsme stvořeni až děsivě svobodnými.
Jak říkám, Bůh zlo nestvořil. Satan zhřešil ještě před stvořením našeho světa. Stal se z něj nepřítel Boha. Byla to realita, o které byli lidé informováni, ale neznamenalo to, že i oni se musejí stát zlými. Když satan (ten had) začal překrucovat to co jim Bůh řekl, začali o Bohu pochybovat. Vlastně uvěřili pomluvám. Ale vůbec nemuseli, oni k tomu stromu vůbec nemuseli chodit, nebylo jejich poviností se bavit s hadem. Jestli šlo o zkoušku, nevím, nejspíš ano. Možná si to satan vyžádal.

Proč nás Bůh stvořil i přes to, že věděl jak to dopadne? Nevím, ale trochu tuším. My lidé víme v jakém světě žijeme a že tu není lehké žít a všude na nás číhá nebezpečí a smrt. A přesto přivádíme na tento svět děti, které jsou pro nás nejvzácnější, i život bychom za ně dali. Tady někde bych hledala odpověď.
guest Muž Joe73 ... 18.09.2013 08:47:26 ... (Strom/Strom)
Re (14): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 09.09.2013 21:30:06:
Stvořil však člověka, který zlo páchá. A stvořil svět, ve kterém jsou potopy, zemětřesení atd. Píšeš, že jsme byli stvořeni až děsivĕ svobodnými. No právě. Nešlo nás stvořit se svobodnou vůlí, ale s jistými omezeními? Např., abychom nemohli zabíjet druhé.

Že jsou nám nejvzácnĕjší děti, mi připomnělo nedávné kázání jednoho faráře. Zmínil, že byl v nemocnici kde rodičům umírá dítě. Že je to hrozné, ale že věřící by měl dávat na 1. místo Boha a tudíž by mĕl nalézt útěchu v tom, že se to dítĕ s Bohem brzy shledá. No nevím, zda někdo opravdu dokáže dávat Boha na 1. místo tak, že je mu nejvzácnĕjší i ve chvíli, kdy mu umírá dítě. Jistĕ se ten člověk modlí k Bohu, aby to dítě nezemřelo, a pak je konfrontován s tím, že nebyl vyslyšen...
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 18.09.2013 08:55:08 ... (Strom/Strom)
Re (15): Víra
Odpověď na příspěvek od Joe73 z 18.09.2013 08:47:26:

No nevím, zda někdo opravdu dokáže dávat Boha na 1. místo tak, že je mu nejvzácnĕjší i ve chvíli, kdy mu umírá dítě.

Bohužel musím dát za pravdu tomu faráři. Skutečně věřící člověk a to jakékoli víry nutně musí být fanatik. Pokud není takovým fanatikem že se neraduje z toho, že jeho umírající dítě se brzy shledá s Bohem, potom v Boha ve skutečnosti nevěří.
guest Muž Joe73 ... 18.09.2013 10:05:54 ... (Strom/Strom)
Re (16): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 18.09.2013 08:55:08:
Mnĕ přijde divné, proč by vlastnĕ mĕlo člověka těšit, že se to miminko shledá brzy s Bohem. Kdyby tu dál žilo, tak by přece taky umřelo po čase a shledalo se s ním jen o něco později. A mezitím by mohlo dělat radost svým rodičům. Navíc zároveň ten farář říká, že se s Bohem setkáváme už za života - v eucharistii, v modlitbĕ apod. To dítě se tedy mohlo shledávat s Bohem i během života zde.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 19.09.2013 07:44:15 ... (Strom/Strom)
Re (17): Víra
Odpověď na příspěvek od Joe73 z 18.09.2013 10:05:54:

Pro skutečně věřícího člověka (fanatika) je při smrti blízkého člověka jednoduché srovnání. Porovná délku života s věčností a v tomto srovnání má smrt mnohem menší význam než odchod od tohoto člověka třeba na nákup.
Pro člověka s pochybnostmi, (i když si takové pochybnosti vědomě nepřipouští) zda Bůh vůbec existuje je to pochopitelně jinak a pro ateistu je to zcela jiné.
guest Muž amalka-alka ... 26.09.2013 23:43:58 ... (Strom/Strom)
Re (18): Víra
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 19.09.2013 07:44:15:

Ty to tak divně překrucuješ. Věřící člověk není kus kamene. I sám Ježíš plakal nad lidma.
Ono když zemře člověk, který s Bohem nechtěl mít nic společného, není žádný důvod k radosti. Pro toho člověka je to konečná - žádná budoucnost.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 03.10.2013 20:21:08 ... (Strom/Strom)
Re (19): Víra
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 26.09.2013 23:43:58:

Ty to tak divně překrucuješ. Věřící člověk není kus kamene.

Pro někoho kdo věří v život věčný, je smrt jen pouhá banalita. Tragédie to je pouze pro nevěřící. Je ale mnoho lidí, kteří by nikomu ani sami sobě nepřiznali že v Boha nevěří ale z jejich chování vyplývá že je tomu tak. Smrt blízkého člověka je v tomto směru takovým "lakmusovým papírkem".

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: