XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Buddhismus

Buddhismus

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Nejvyšší pravda je zároveň nejvyšší radostí. Forum na téma: Jak vnímá západ Buddhovo učení.
Autor fora nevložil zatím žádný úvodní příspěvek

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž a2012 ... 29.04.2005 10:08:52 ... (Strom/Strom)
Buddhismus je filozofie.
Buddhismus je filozofie, která nemá Boha. Filozofie která ukazuje, že se svoji silou může člověk někam dostat, dávají tomu všechny možné názvy, ale o Bohu ani ťuk. Bůh jakého nám představil Ježíš je pro ně nepojmenovatelný.
Všechna náboženství učí, co všechno musí člověk udělat, aby se svoji silou dostál k Bohu.
Všechna náboženství učí, že je to člověk, který se musí obětovat a že jedině na člověku všechno záleží.

Jedíné křesťanství je unikátní v tom, že to byl Bůh který se obětoval pro člověka.
Spasení podle křesťanů má dvě složky. Boží a lidskou. Je to smlouva dvou stran. Boha a člověka. Boží část smlouvy se jmenuje MILOST a lidská část smlouvy se jmenuje VÍRA. Obě dvě musí fungovat jinak to není smlouva.
Bible tvrdí:
Ef 2,8 MILOSTÍ tedy jste spaseni skrze VÍRU.
Ef 2,9 Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit.
guest Muž eloah ... 29.04.2005 13:48:58 ... (Strom/Strom)
Re: Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od a2012 z 29.04.2005 10:08:52:
Omlouvám se za svoji absolutní neznalost náboženské tematiky.Četla jsem, že křestanství je blud vzniklý z Platonovy a Aristotelovy filozofie objektivního realismu Vrcholem byla idea dobra. Byla to ovšem pohanská myšlenka, takže svět ideí musel stvořit Bůh-řemeslník.Později vrcholní představitelé křestanství z této ryze pohanské idee udělali jednoho Boha, protože jeden císař, jeden král,a p. Později k němu vyspekulovali Mesiáše. Zatímco Mohamed skutečně žil. osobnost Kristova není historicky dokázána.Např. Římský historik Tacitus, přesný ve svých análech se o Kristu vůbec nezmiňuje, ač dopodrobna popsal onu dobu povstání proti Pilátovi. Nerozumím oběti Kristově, co tím chtěl dokázat? Vždyt ukřižovaných jedinců bylo tolik a nikdo se o jejich utrpení nezmiňuje. A kdyby tomu tak bylo, že vzal na sebe hříchy světa a zemřel pro lepší svět.Ta oběť byla absolutně zbytečná.Nebo snad od té doby jsou lidé poučeni:? A navíc on to úmrtí předstíral, neboť podle křestanů nezemřel. Takže by se dalo říci, že podváděl,ne? Filozofie
budhismu je mi bližší.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 01.05.2005 19:15:26 ... (Strom/Strom)
Re (2): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 29.04.2005 13:48:58:
Idea jednoho Boha byla známá už starým Egypťanům, viz Achnaton. Nejstarší písemný záznam o uznávaní jediného boha v náboženství Izraelců pochází myslím ze čtrnáctého století před.n.l. ve svitcích od Kumránu u Mrtvého moře. S tím Platónem a Aristotelem to asi nebude to pravé ořechové. Idea mesianizmu byla známá v Izraeli nejpozději kolem roku 586 před.n.l. v Babylonském zajetí. S obětí Kristovou to asi bude složitější protože můj názor je trochu jiný, než křesťanů. Z bible jsem pochopil, že nepřišel na svět aby byl obětován na kříži, ale proto aby přinesl spasení a to všem národům. To je rozdíl. S určitých náznaků v bibli si myslím že původní "plán" byl jiný a co vlastně přinášel se neví, nebo si to nedokážeme představit. Věděl, že přináši něco, co v tehdejší společnosti nebude pochopeno a že bude za to ukřižován. Nepřinesl spásu národům tím, že byl ukřižován. Přinesl spásu a vykoupení hříchu navzdor ukřižování - Něco jako : "Vím, že mě zabijete, ale já stejně vstanu z mrtvých a spásu Vám u svého otce vyprosím a on Vás nepotrestá. Moje dobrovolně prolitá krev bude novou smlouvou pro věky budoucí." Asi tak nějak. Ale před věřícími to po mně neopakuj, neriskuj. Jinak Ježíš nepodváděl - skutečně zemřel a třetí den vstal z mrtvých i když je to nepochopitelné. Pro Božího syna není nic nemožné.
guest Muž kainis ... 01.05.2005 21:48:43 ... (Strom/Strom)
Re (3): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 01.05.2005 19:15:26:
Idea jednoho boha byla vždy ideou mocných, tedy jednoho absolutního vládce nebo jedné kasty. Vícebožství umožňovalo v antice rozkvět evropské civilizace , zrození otrokářské demokracie a zrod filozofie. Už tehdy byli filozofové materialisté a idealisté.Platon je otcem idealismu, jakéhosi světa idejí, na jehož pyramidálním vrcholu stála idea dobra jako nejvyšší slast.Jeho filozofii rozpracoval pro křesťanství sv. Augustin, když přičlenil k ideji prvního hybatele(demiurga) , tvůrce. Tomáš Akvinský k tomu přičinil ještě akt stvoření (zrození) a křesťanství dostalo punc oficiálního náboženství.Nikdo přesně neví, kdy byl rozšířen z Východu mýtus o ježíšovi, jeho ukřižování, zmrtvýchvstání, panně Marii apod.neví si s tím rady ani christologové, neboť bible je snůška všech možných zápisů, navzájem si časově i obsahově odporujících.
guest Muž kainis ... 02.05.2005 22:51:02 ... (Strom/Strom)
Re (2): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 29.04.2005 13:48:58:
Ta oběť byla nejen zbytečná, ale nesmyslná. A byla to oběť? Ukřižovaných byl celá řada. Zeptej se jinak: co je to spasení? Pokud si nedefinujeme pojem, dá se natahovat, kam libo....
guest Muž eloah ... 02.05.2005 23:05:15 ... (Strom/Strom)
Re (3): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kainis z 02.05.2005 22:51:02:
Já těm biblickým pojmům moc nerozumím, co je to spasení? (spasení trávy) jinak mi to nic neříká. Ale asi to má co dělat s věčným životem v nebi, ne? At mi to někdo vysvětlí.
guest Muž kainis ... 03.05.2005 11:03:15 ... (Strom/Strom)
Re (4): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 02.05.2005 23:05:15:
To se má eloah neptej mě, já nevím, co je to spasení. Musíš tu otázku položit duchověrcům nebo bohavěrcům.Co dělá člověk, je-li spasen? Kdy je spasen? Co to pro něho znamená? Od čeho je spasen? Prostě si nechej vysvětlit ten pojem, já budu zvědav........
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 03.05.2005 17:54:24 ... (Strom/Strom)
Re (4): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 02.05.2005 23:05:15:
To se dá říct jednou větou stejně jako mnoha a nepochopí se to, protože do spásy se musí dorůst. Ne jako jednotlivec, ale společnost. Něco na způsob Marxe - komunizmus může nastat jenom ve všech zemích najednou. Lenin to absolutně pohnojil, když si hrál s dělem na Auroře.
Ale vážně - Spása je návrat, návrat tam odkud jsme byli jednou vyhnaní a kam se podvědomě chceme vrátit, když se snažíme hledat stále lepší a lepší systém společnosti - do ráje. A co je to ráj? Prolnutí duchovna s materiálním světem v objektivní skutečnosti. Něco na způsob Božího království. Ber to jako jenom můj názor.
guest Muž kainis ... 03.05.2005 19:55:15 ... (Strom/Strom)
Re (5): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 03.05.2005 17:54:24:
A ono náboženství nemá žádnou definici spasení?Spása je tedy návrat do ráje, kde se a)nemusí pracovat ,b)oblékat se
c) shánět potraviny d)zabývat se duchovnem e) tedy nemyslet.... a kdo vlastně by takovou spásu chtěl? Spása nemůže být návrat do jakéhosi ráje (pomyslného, vymyšleného, metaforizovaného), to bude spíš nějaký stav mysli, podobný stavu nirvány. Nic nechtít.....nemít žádné potřeby, o nic neusilovat....ale vůle je dar boží!.( viz slova evangelia: Člověče snaž se,
Bůh ti pomůže-.. .. návrat k nějaké základní, možná beztvaré hmotě? Pak může být spásou jedině smrt.Souvislost s Marxem a Leninem jsem nepochopil.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 04.05.2005 20:42:36 ... (Strom/Strom)
Re (6): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kainis z 03.05.2005 19:55:15:
Za přirovnání k Marxovi se omlouvám. Chtěl jsem jenom zdůraznit, že ráj není určený jen pro jednu skupinu lidí, například pro křesťany. Něco podobného říkal Marx - komunizmus může vzniknout jenom ve všech zemích najednou. Lenin to popřel a tvrdil že může vzniknout i v jedné zemi. Jak to dopadlo, víme. Ale zpátky k ráji - Máš pravdu - je to stav mysli. Ale stav, který zároveň bude existovat i v materiálním světě. Přibližně tak chápu prolnutí duchovna s objektivní (hmatatelnou) skutečností. Definici spasení asi nenajdeš. Jak definovat něco co nechápeme a neumíme si ani představit? Staří Izraelité čekali Mesiáše a představovli si někoho kdo mečem a ohněm vymete Římany a ovládne svět. A zatím přišel někdo pokorný, mírný jako beránek a ještě k tomu na oslu. Uběhlo dva tisíce let a my pořád nevíme o co vlastně jde. Zatím sem pochopil, že Bible je návod a veškerá poučení (člověče snaž se...) nás mají nasměrovatjak se máme připravit na spásu a příchod Božího království.
guest Muž PavelDolezel (dolep9am@atlas.cz) ... 05.05.2005 11:50:42 ... (Strom/Strom)
Re (7): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 04.05.2005 20:42:36:
Když něco nechápete a neumíte si to představit, k čemu Vám pak to slovo je? Jinými slovy, co Vám přinese přiřazení identifikátoru prázdnému významu. To je jako kdybych tvrdil, že nejvyšším a nejlepším smyslem života je onenonování. Nechápu, jak si někdo může myslet, že takovýmhle podfukem na sebe sama rozlousk problém smyslu a cíle života. No ale, když vy (křesťané) máte takových podfuků víc. Například tento: Je téměř nemožné (velmi nepravděpodobné), aby samovolně vznikl život. Tedy musel být stvořen. Proč musel být stvořen? Protože je příliš složitý a tedy ho musel někdo stvořit. Kdo ho mohl stvořit? Jen někdo, kdo je ještě složitější. Kdo stvořil toho ještě složitějšího, jehož samovolný vznik je ještě méně pravděpodobný, než vznik života? Nikdo.
Nevím, podle mé inteligence není nutné zacházet do pohádek o vodnících a čertech. Stačí říct prostě rovnou, že život nestvořil nikdo, že existuje věčně.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 07.05.2005 18:10:49 ... (Strom/Strom)
Re (8): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od PavelDolezel ( mailto:dolep9am@atlas.cz ) z 05.05.2005 11:50:42:
Ale ne... Že něco nechápeme a neumíme si představit DNES, neznamená, že to nepochopíme nikdy. Ke všemu musíme dorůst. Všeho do času. Spása není prázdné slovo. Je to jenom něco, co jsme ještě nepochopili do čeho jsme ještě nedorostli. Nic není konečné. Je to jako bych si myslel že dnešní poznatky z jakéhokoliv vědního oboru jsou konečné a nic nového se nemůže vynalézt, ani objevit. Váš příklad není v něčem adekvátní. Vy totiž předpokládáte, že křesťané si VYVODILI že svět stvořil bůh protože evoluce, (nebo jakýkoliv jiný způsob vzniku života) je málo pravděpodobná a v těch dobách ještě nebyla známá. Ale to že svět stvořil Bůh není logický závěr, je to zpráva, zjevení. Možná Vám připadá naivní věřit něčemu bez důkazů. Je těžké vysvětlit ateistovi smysl Jžíšových slov ("...Blahoslavení, kteří neviděli a uvěřili...") Víra neí jenom to, k čemu jsme dospěli, ale i to, co jsme dostali.
guest Muž petulka82 (petulka82@centrum.cz) ... 13.05.2005 14:07:48 ... (Strom/Strom)
Re (8): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od PavelDolezel ( mailto:dolep9am@atlas.cz ) z 05.05.2005 11:50:42:
Můžete mi, Pavle, prosím, vysvětlit pojem existuje "věčně"? Možná je moje představivost dost omezená, ale nevím, co si pod tímhle pojmem představit...
guest Muž PavelDolezel (dolep9am@atlas.cz) ... 13.05.2005 16:45:24 ... (Strom/Strom)
Re (9): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od petulka82 ( mailto:petulka82@centrum.cz ) z 13.05.2005 14:07:48:
Existovat věčně znamená, že nikdy neexistoval okamžik, kdy by neexistoval. Dokud vnímáme čas absolutně, má pojem "věčně" význam, ale stejně jen čistě teoretický. Čas ale neplyne všude a pro všechny pozorovatele stejně rychle. Použil jsem pojem "věčně" jen jako mírně ironickou odpověď na některá křesťanská dogmata.
guest Muž eloah ... 07.05.2005 16:14:19 ... (Strom/Strom)
Re (7): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 04.05.2005 20:42:36:
Ale i toto říká Ježíš: Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj, nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč. Neboť jsem přišel postavit syna proti otci, dceru proti matce...nepřítelem člověka bude jeho vlastní rodina. Kdo miluje matku, či otce více než mne, není mne hoden, kdo nenásleduje mne, není mne hoden. Kdo nalezne svůj život ztratí jej.... kdo ho ztratil pro mne, najde jej.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 07.05.2005 18:15:31 ... (Strom/Strom)
Re (8): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 07.05.2005 16:14:19:
Tyto slova alespoň já chápu tak, že je to třeba brát v kontextu té doby. Víra v Ježíše by pronásledovaná. Velice často se rodina odvrátila od věřícího, jednak proto že s ním nesouhlasila, ale i ze strachu před postihem. Proto jsou postaveni děti proti rodičům.
guest Muž ARCMAN (arkman@seznam.cz) ... 07.05.2005 22:44:42 ... (Strom/Strom)
Re (9): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 07.05.2005 18:15:31:

To je ale naprostý nesmysl - náboženství přikazující vzpouru u jednoho ze dvou vztahů, kde má altruismus smysl je morbidní.

BTW : stejně těžké může být pro ateistu vysvětlit křesťanovi význam ježíšových slov.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 08.05.2005 14:50:10 ... (Strom/Strom)
Re (10): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od ARCMAN ( mailto:arkman@seznam.cz ) z 07.05.2005 22:44:42:
Já si myslím, že střet generací je přirozený a je jedným z hnacích motorů spoločenského pokroku.

PS: Vykládat Ježíšova slova, anebo cokoliv, co řekl někdo jiný je velmi ošemetné. Proto se snažím vždy zdůraznit, že to tak chápu já, anebo jenom já. Vím, někdy se mi to nedaří.
guest Muž ARCMAN (arkman@seznam.cz) ... 08.05.2005 23:04:39 ... (Strom/Strom)
Re (11): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 08.05.2005 14:50:10:

Střet generací ano, ale ne v tomto případě.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 08.05.2005 23:49:04 ... (Strom/Strom)
Re (12): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od ARCMAN ( mailto:arkman@seznam.cz ) z 08.05.2005 23:04:39:
nevím, proč by měl být zrovna tento případ něčím výjimečný, ale rád se nechám poučit.
guest Muž ARCMAN (arkman@seznam.cz) ... 09.05.2005 10:49:17 ... (Strom/Strom)
Re (13): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 08.05.2005 23:49:04:

Obávám se, že není v mých silách ti tuto mojí poznámku vysvětlit, protože je to můj osobní názor.
guest Muž eloah ... 09.05.2005 23:59:36 ... (Strom/Strom)
Re (13): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 08.05.2005 23:49:04:
Mohu se zeptat, jak se stane to, že člověk náhle uvěří? Je to dlouhodobý proces, který provází různé masírování mozku třeba čtením bible nebo častými návštěvami křesťanských shromáždění, anebo je to jako blesk z čistého nebe, t.zv. skok z mosta do prosta"?
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 10.05.2005 18:47:23 ... (Strom/Strom)
Re (14): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 09.05.2005 23:59:36:
S tím masírováním mozku jsi mě dostala. Představil jsem si to a smál jsem se dost dlouho. Jinak je to ale představa dost naivní. Ale je možné, že někdo se popisovanými způsoby stal věřícím. Ale většina je k víře vedena od mala, rodiči, nebo babičkou... Někteří jsou dovedeni k víře třeba partnerem, někým blízkým. I návštěvami v křesťanských shromážděních, na které přijdou ze zvědavosti. Nepatřím ani do jedné skupiny. Jestli si myslíš, že se stavím do pozice výjimečnosti, tak se pleteš. Já sám sobě nezávidím, protože mě to osamocuje, vylučuje z každé komunity, na kterou narazím. Vždycky si pustím pusu na špacír, něco řeknu a pak nejsem žádoucí. Vlastně jsem neuměl. Teď už to umím. Oni (křesťané) jsou hrozně zranitelní, okamžitě tě obviní, že jim bereš víru a chovají se jako zvířata, zahnaná do kouta. Pak nejsou tolerantní a o pokoře není slyšet... Považuji se za křesťana - katolíka a věřím v Boha všemohoucího, stvořitele nebe i země... Tzv. evangelické církve stavím na jednu úroveň s Jehovisty a mormony a považuji je za sekty.
Ale katolík jsem vícemeně z nutnosti a nechodím (většinou) na mše a modlení to, co si asi představuješ pod modlením ty, taky neprovádím.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 10.05.2005 21:05:19 ... (Strom/Strom)
Re (15): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 10.05.2005 18:47:23:
Tak Ty jsi se hodně nasmál představě že většina lidí je k víře přivedena masírováním mozku a o pár řádek dále popisuješ že většinu lidí přivedli k víře od mala jejich rodiče případně babička . No a co to je když malému dítěti jsou vtloukána do hlavy nějaká náboženská dogmata? Není li toto masírování mozku tak co tedy?
guest Muž eloah ... 10.05.2005 23:02:55 ... (Strom/Strom)
Re (15): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 10.05.2005 18:47:23:
Ptala jsem se proto, že znám několik lidí z mého blízkého okolí, kteří náhle, jako zasaženi bleskem se stali věřícími. Nebyli k tomu vedeni, ba naopak.Nemluvím jen o těch, co uvěřili v Ježíše, ale i o těch, co náhle uvěřili ve Vesmírné universum, kouzla woodo,podlehli transperzonální meditaci, reinkarnaci a pod. Přišlo mi to jak rána do hlavy a šmytec.
guest Muž ARCMAN (arkman@seznam.cz) ... 11.05.2005 00:25:22 ... (Strom/Strom)
Re (16): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 10.05.2005 23:02:55:

To má na svědomí dlouhé zabřednutí ve stereotypu nikoliv zázrak - pak má člověk najednou chuť měnit staré zvyky.
guest Muž eloah ... 11.05.2005 00:05:41 ... (Strom/Strom)
Re (15): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 10.05.2005 18:47:23:
Ještě jednou jsem si přečetla tvůj příspěvek a přiznám se, žemu moc nerozumím. Přijde mi, že si protiřečíš .Ríkáš: ...považuji se za křestana-katolíka, ale katolík jsem víceméně z nutnosti...Nepatříš mezi žádnou uvedenou skupinu věřících. Co tě tedy, jestli to není tajemství, osamocuje? Jak ses tedy dostal do stavu, kdy jsi uvěřil?
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 11.05.2005 19:28:26 ... (Strom/Strom)
Re (16): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 11.05.2005 00:05:41:
Hlásím se ke katolické víře, protože ji z více důvodů považuji za nasledovnici prvních křesťanů a církev Kristovu. Ale nemůžu říct, že bych souhlasil ze vším, co se v katolické církvi děje. A když mi něco nesedí, to mám utíkat? Kam? K nějaké jiné církvi? Představ si, že stratíš pěněženku, ale za několik dní šťastnou náhodou najdeš jinou, lepší zachovalejší a nacvakanou penězi. Která bude skutečně tvá? Ta první, nebo ta nalezená? Až přijde Ježíš, bude hledat svoji církev, tu která vzešla z jeho učedníků. Jestli ji najde rozvrácenou, napraví ji. Neopustí. Mimo to, katolická církev připisuje význam osobě, kterou ostatné církve neuznávájí - Marii, matce Ježíše. Pro mnoho věřících jsem náboženský blouznivec, bůhví kým posadnutý.
Není tomu zas tak dávno, kdy jsem byl ateistou z přesvědčení a já nemám ve zvyku jen tak se vzdávat a obracet kabát. Asi pohorším věřící, když prohlásím, že k víře jsem byl doveden samotným Duchem Svatým, ale spíše bych řekl, že jsem byl jím k víře dokopán. Vzbudil bych zbytečné emoce, kdybych to popisoval detailně. Byl bych tu za blázna.
guest Muž eloah ... 11.05.2005 21:17:33 ... (Strom/Strom)
Re (17): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 11.05.2005 19:28:26:
Škoda, zajímalo by mne to.,celý ten průběh, co se v psychice člověka stane, že z ateisty se stane věřící.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 11.05.2005 22:22:51 ... (Strom/Strom)
Re (18): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 11.05.2005 21:17:33:
Stejně je toto téma pro tuto místnost neptřičné. To by spíš odpovídalo duchovnímu vývinu. Až budu opilej tak to zas jednou popíšu.
guest Muž eloah ... 11.05.2005 22:37:44 ... (Strom/Strom)
Re (19): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 11.05.2005 22:22:51:
Tak si přeji, aby ses opil co nejdřív. Já si myslím že ono "zvíření, nebo uvěření je psychický fenomén., který se projeví za určitých okolností u určitých jedinců.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 13.05.2005 15:29:53 ... (Strom/Strom)
Re (20): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 11.05.2005 22:37:44:
Setkala jsi si s někým kdo uvěřil systémem blesk z nebe? Já totiž ne a byl bych rád, kdybys mi popsala jejich reakce. Já s tím mám problémy dodnes.
guest Muž eloah ... 13.05.2005 22:06:20 ... (Strom/Strom)
Re (21): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 13.05.2005 15:29:53:
Ted nevím, jestl budu odpovídat na správnou otázku. Myslel jsi tím to, jak jsem se ptala, jakým způsobem jsi uvěřil? A jmenovala jsem tím některé případy? Takže, př. jedna má známá lékařka mi vyprávěla, že jí zemřela matka. Ten den vyřizovala náležitosti s pohřbem a byla ve stresu. jak tak šla po ulici, náhle jí prý zalilo jakési světlo a ona pocítila boha. Od té doby je věřící. Věří nejen v boha , ale i ve vesmírnou energii. Druhý je mladý inženýr, který y ničeho nic uvěřil v jakémsi křestanském sboru, kam se šel ze zvědavosti podívat, jsa vyzván přítelem. Současně s ním uvěřili do té doby ateističtí rodiče. "Zblbli do té mírz, že trávili vánoce s úplně cizími lidmi , kteří nikoho neměli a které pozvali k sobě domů.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 27.05.2005 23:09:26 ... (Strom/Strom)
Re (22): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 13.05.2005 22:06:20:
Omlouvám se za opožděnou reakci. Měl jsem trošku blbý týden a na internet jsem neměl čas a abych se přiznal ani náladu. K tvému příspěvku: Čekal jsem, že budeš uvádět tyto případy. Případ toho mladého inženýra je dost typický a kdybys znala prostředí "Křesťanských sborů", vůbec by ses nad tím nepozastavovala. To prostředí je velice, velice sugestivní.
Dá se říct, že mě taky zalilo velice silné laskavé světlo, v kterém jsem pocítil vřelost a mír, klid. A varování, které jsem nepochopil i když bylo velice konkrétní. Jsa zarytým materialistou, analyzoval jsem si tyto pocity a bezcitně jsem je odkázal do říše snů, protože to bylo ráno, krátce potom, co jsem se probudil. Žádné varování jsem nebral v úvahu, v té době jsem byl absolutně bez problémů, spíš naopak. Asi tak za dva dny, při projíždění jedné křižovatky jsem v jediné vteřině pocítil něco strašně zlého. Jenom mi blesklo myslí že jsem někoho srazil a chtělo se mi velice silně dupnout na brzdu. Samozřejmě nic. Připsal jsem to své bohaté fantazii. Ne druhý den přesně v tom stejném čase a na té křižovatce jsem nepochopitelně projel na červenou a bez brzd, a trefil jsem se přímo do policejního auta s velitelem protidrogové brigády. Možná autosugesce, obyčejná náhoda, smůla... Mně se nic nestalo a naštěstí jenom dvě lehké ublížení na těle.Když jsem se vrátil v ten večer domů zjistil jsem, že nemám byt, nemám nastávající manželku... Všechno najednou. Není co popisovat. Když jsem o tom později přemýšlel, co se vlastně stalo, jak je to možné, jak je možné, že něco mi klidně ukáže dopředu, že život není peříčko, nedobral jsem se k ničemu. Jenom jsem z toho byl velice popletený. Vzal jsem si z toho poučení ale k víře mě to nepřivedlo. Jenom se z materialistu stal velice popletený materialista. Bylo by nadlouho popisovat, jak jsem byl vlastně přivedený k víře, když to, co uvádím mi absolutně nestačilo. Můžu tě ujistit, že mi nestačí vidění, zjevení, nebo něco podobného. Hrozně moc takových zážitků musím odsoudit do říše snů, sugescí a mimosmyslových prožitků, v kterých však vždy necítím Boží přítomnost. Má "vidění" mě neopustila ani v pozdějších dobách, když už jsem se zase postavil na nohy. Nebylo to tak, že se mi někdo zjevil, nebo něco podobného a víc nic. Vždy to bylo doprovázené, nějakou předpovědí, která se nakonec vyplnila. Ty "předpovědi" se přitom netýkaly jenom mého osobního života. Jenom jsem nikdy nepochopil, co s tím mám já společného. To zatím stačí, zas někdy jindy.
guest Muž eloah ... 29.05.2005 00:14:31 ... (Strom/Strom)
Re (23): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 27.05.2005 23:09:26:
Děkuji ti za odpověď , je to moc zajímavé, asi bych nechtěla prožít takovou zkušenost.Budeš-li chtít, ráda si přečtu pokračování.
vagabund Muž vagabund (vagabund1@centrum.cz) ... 29.05.2005 08:41:14 ... (Strom/Strom)
Re (23): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 27.05.2005 23:09:26:
A mohl bys nějakou svou předpověď která se týká něčeho co bychom si mohli všichni ověřit, zveřejnit třeba tady ,a předem?
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 01.06.2005 14:52:24 ... (Strom/Strom)
Re (24): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 29.05.2005 08:41:14:
Nemám nic, co bych mohl zveřejnit. Nejserm kouzelník, to jsi špatně pochopil.
guest Muž naj16 ... 27.06.2005 09:36:42 ... (Strom/Strom)
Re (24): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od vagabund ( mailto:vagabund1@centrum.cz ) z 29.05.2005 08:41:14:
V budhismu se mluví o jedné a nejvyšší pravdě, ano je to tak a je to Bůh, ten, který nás má rád. To co prožíváme v buddhismu můžme prožívat i v křesťanství, jen mít víru. Buddhisus mi někdy připadá jako odnož křesťanství, je tam tolik podobných věcí, ale i tak je Bůh jen jeden. Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám.
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 28.06.2005 00:38:24 ... (Strom/Strom)
Re (25): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od naj16 z 27.06.2005 09:36:42: je Bohyně, ne Buh :)))))))))
guest Muž naj16 ... 28.06.2005 08:49:10 ... (Strom/Strom)
Re (26): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 28.06.2005 00:38:24:
Bohyně neí, je jen Bůh a po něm je Marie, ta je po Bohu největší.
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 28.06.2005 21:59:12 ... (Strom/Strom)
Re (27): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od naj16 z 28.06.2005 08:49:10:
pak je Madla z cihelny - pak Rozina Sebranec a pak Ty...
a já jsem úplně někde jinde...
a kouřím vlasy z Šivova penisu ... (marihuanu)
A Bohyně mě jemně kolébá svými... - velkými...
rukami...
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 01.07.2005 19:48:25 ... (Strom/Strom)
Re (27): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od naj16 z 28.06.2005 08:49:10:
ktera marie? ta, co se vyhla trestu ukamenovani za nemanzelskou souloz vtipne vymyslenym pribehem? inu to bylo chytre devce :) jeji vychytralost ale prinesla dve tisicileti hruz a barbarstvi
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 02.07.2005 11:27:01 ... (Strom/Strom)
Re (28): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 01.07.2005 19:48:25:
Dovolil bych si Tě opravit ... bylo to 1500 let ... a ztotožňovat Ježíše s tím co předváděli předvádí dnešní církve je krutě diletantní....
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 02.07.2005 23:59:16 ... (Strom/Strom)
Re (29): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 02.07.2005 11:27:01:
1500 let? ale nikoliv. deje se to jeste dnes, naprikad v irsku, o bushovych krizovych vypravach ani nemluve. a diletantni? ale kus. je to proste tak. hypoteticky jezis to mozna myslel dobre, ale karel marx asi taky
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 03.07.2005 10:04:41 ... (Strom/Strom)
Re (30): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 02.07.2005 23:59:16:
Ježíš ten spolek nezaložil... to sou kecy pro důchodkyně... Ježíš odešel do Království a své následovníky vyzýval aby našli Království... a 500 let po té si jeho učení přivlastnili lidé kterým šlo o moc upravili si ho a tak vznikla církev. Kdyby Ježíš přišel znovu tak bude 1. koho Ti dnešní představitelé církve umlčí a zabijí....
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 03.07.2005 10:22:39 ... (Strom/Strom)
Re (31): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 03.07.2005 10:04:41:
problem je, ze ja v zadneho jezise z pohadek neverim, takze se nema smysl dohadovat, jak to myslel. myslenky cervene karkulky, jezise nebo bystrozrakeho maji pro me stejnou vahu. co je podstatne, jsou myslenky krestanu. a vzhledem k tomu ze krestane nadelali vice zla nez fasisti a komunisti dohromady, ...
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 03.07.2005 10:25:36 ... (Strom/Strom)
Re (32): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 03.07.2005 10:22:39:
No jasný.. jenom prosím nespojuj Ježíše a křesťany...
Děkuju
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 03.07.2005 10:31:10 ... (Strom/Strom)
Re (33): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 03.07.2005 10:25:36:
no promin ale nespojovat jezise a krestany je jako nespojovat budhu a budhisty nebo jako nespojovat eris a diskordiany :)
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 03.07.2005 11:37:36 ... (Strom/Strom)
Re (34): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 03.07.2005 10:31:10:
Promiň ale to je jeich problém.
Ježíš nechtěl dělat z lidí křesťany... chtěl a dělal z nich KRISTY
Budha nechtěl dělat z lidí budhisty... chtěl a dělal z nich BUDHY
Nevím co je Eris...
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 03.07.2005 11:53:21 ... (Strom/Strom)
Re (35): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 03.07.2005 11:37:36:
neni podstatne, co z nich chtel delat.
podstatne je, co z nich udelal.
eris? hmmm... měl bys více číst
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 03.07.2005 13:55:50 ... (Strom/Strom)
Re (36): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 03.07.2005 11:53:21:
Von umřel... ve věku 33. - takže z nich nic neudělal. A neexistuje na světě taková Pravda, aby se z ní v hlavě Hlupáka nestala Hloupost.
Já čtu dost - ale asi něco jiného
guest Muž ARCMAN (arkman@seznam.cz) ... 03.07.2005 14:20:11 ... (Strom/Strom)
Re (37): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 03.07.2005 13:55:50:

Spíše naopak : jen rafinovaná hloupost se stane v hlavě hlupáka "Pravdou".
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 04.07.2005 00:28:29 ... (Strom/Strom)
Re (38): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od ARCMAN ( mailto:arkman@seznam.cz ) z 03.07.2005 14:20:11: velmi vystizne
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 04.07.2005 12:14:02 ... (Strom/Strom)
Re (38): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od ARCMAN ( mailto:arkman@seznam.cz ) z 03.07.2005 14:20:11:
V hlavě hlupáka se pravdou stane všechno...
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 04.07.2005 12:37:02 ... (Strom/Strom)
Re (39): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 04.07.2005 12:14:02: to zase ne, v tomhle ma arcman vyjimecne pravdu. vetsina veci z hlavy hlupaka vysumi velice rychle. k uviznuti a dalsimu memetickemu sireni davem, jsou treba jiste virove vlastnosti vyzadujici jistou rafinovanost
guest Muž Bily-oblak (bily.oblak@centrum.cz) ... 04.07.2005 12:58:37 ... (Strom/Strom)
Re (40): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od kRVaVe_pEruTe ( mailto:kyknos@na.gmailu ) z 04.07.2005 12:37:02:
No ale nesmí se pominout velikost hlupáka. A pak i další činitele... zastává ten hlupák nějakou vyšší funkci? Hloupost od zedníka nedosahuje svojí úrovní nebezpečnosti hlouposti od lékaře nebo politika... nebo nedej Bože představitele církve
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 04.07.2005 13:33:42 ... (Strom/Strom)
Re (41): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 04.07.2005 12:58:37:
jiste. hloupost doktora je nebezpecnejsi. viz forum ateismus, kde mluvim o souvisjeicim tematu. ovsem v pripade predstavitelu cirkvi a jinych papalasu to vetsinou bude misto hlouposti rafinovanost a ovladani ovecek bludy...
guest Muž kRVaVe_pEruTe (kyknos@na.gmailu) ... 04.07.2005 00:29:24 ... (Strom/Strom)
Re (37): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od Bily-oblak ( mailto:bily.oblak@centrum.cz ) z 03.07.2005 13:55:50: no zakladni literarni dila by asi mel cist kazdy. klasictejsi literatura, neza ta o eris, asi neni. vzdelanost bohuzel upada :(
guest Muž PavelDolezel (dolep9am@atlas.cz) ... 12.05.2005 12:20:34 ... (Strom/Strom)
Re (19): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 11.05.2005 22:22:51:
A hergot. Já myslel, že sem chodíte jen když jste opilej.
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 12.05.2005 23:21:09 ... (Strom/Strom)
Re (20): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od PavelDolezel ( mailto:dolep9am@atlas.cz ) z 12.05.2005 12:20:34:
Vážený jsem téměř stoprocentní nealkoholyk.
guest Muž PavelDolezel (dolep9am@atlas.cz) ... 13.05.2005 11:38:55 ... (Strom/Strom)
Re (21): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od joch.anan ( mailto:starystir@seznam.cz ) z 12.05.2005 23:21:09:
Tak čím to teda je?
guest Muž joch.anan (starystir@seznam.cz) ... 13.05.2005 13:03:41 ... (Strom/Strom)
Re (22): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od PavelDolezel ( mailto:dolep9am@atlas.cz ) z 13.05.2005 11:38:55:
Teď přesně nevím, na co se ptáte? Ale co na tom záleží? Zatím jste mi nic duchaplného nepřinesl. Ale to je možná jenom Vaší obavou že bych Vás dík mému nízkému intelektu vůbec nepochopil a že by jste mi nejdřív musel vysvětlit vše, počínaje malou násobilkou.
guest Muž amalka-alka ... 03.05.2005 22:33:51 ... (Strom/Strom)
Re (4): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od eloah z 02.05.2005 23:05:15:
Jednoduše řečeno, spasení je záchrana. Mě se líbí ty původní významy slov a třeba hebrejské slovo, které se překládá jako "spasení" má původní smysl "býti prostorný, rozsáhlý", "vyvíjet se bez překážky", "přivést na prostorné místo". Je mi jasné, že jsem ti moc nepomohla, ale prostě se mi to líbí. Třeba slovo překládané jako ráj označuje prostor vymezený ohradou,zahradu obehnanou zdí.
guest Muž eloah ... 07.05.2005 15:36:27 ... (Strom/Strom)
Re (5): Buddhismus je filozofie.
Odpověď na příspěvek od amalka-alka z 03.05.2005 22:33:51:
Díky za vysvětlení. Hned jsem to použila do křížovkyJá jsem to dřív vnímala, tak, že když bůh někoho spasí, že si ho vezme "k sobě" a zařídí mu ten slibovaný ráj. Zatím co zavrženci budou stát frontu u bran pekla. V ráji prý si budou všichni rovni, zatímco v pekle si budou prý někteří "rovnější". Prý proto, že někteří jedinci už v tom tak umí chodit, že se budou mít dobře i v pekle.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: