XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Diskuze o uživatelských fórech

 

Diskuze o uživatelských fórech

Diskuze o uživatelských fórech

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Nápady na zlepšení úrovně fór, cokoliv vás napadne
Autor fora nevložil zatím žádný úvodní příspěvek

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž Frey (m.fredy@seznam.cz) ... 04.04.2006 22:17:17 ... (Strom/Strom)
Forum Reloaded
Myslím si, že fora potřebují obnovit. Chybí spoustu funkci a design už taky zestárl...

Co vy na to?*18*
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 04.04.2006 22:17:34 ... (Strom/Strom)
Re: Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od Frey ( mailto:m.fredy@seznam.cz ) z 04.04.2006 22:16:43:

Že bez konkrétních nápadů to je jen plácnutí do větru ;-)

Elfik *88*
guest Muž Frey (m.fredy@seznam.cz) ... 09.04.2006 21:17:41 ... (Strom/Strom)
Re (2): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od ELfkaM ( mailto:elfkam@elfkam.net ) z 04.04.2006 22:17:34:

1) Funkce for:

Když srovnám fora ostatních ostatních webu s forama na xchatu, tak musím konstatovat, že jsou o spoustu funkci okleštění. Jako podstatný nedostatek vidím nemožnost více upravovat text, jakožto barevně (stačily by třeba 2-3 barvy), tak zarovnání či velikost písma. Potom chybí řádek pro tučné, kurzívu a podtržené. Tagy zpomalují psaní. Také chybí paleta oblíbených smajlíku nebo možnost vkládání obrázku do příspěvku (klidně s omezenou velikosti). Jako důležitý nedostatek vidím absenci statusu off/online uživatele na xchatu, velice by to dopomohlo k přehlednosti a propojení s chatem.

Dalším důležitým prvkem jsou informace o přispěvateli. O tom, že se nezobrazuje počet příspěvku uživatele se tu už mluvilo, ale jen těžko najdete na internetu forum, kde by tato informace chyběla. Ale budiž, o tom by se dalo polemizovat. Jako další prvek vylepšení bych viděl řádek (nad nebo pod avatarem) s informaci zda se jedna o moderatora (sekce či tématu) nebo administratora (for či celého xchatu). Pomohlo by to novým a nezkušeným uživatelům for a xchatu.

Velkým nedostatkem je tzv. tlačítko ''Cituj'', kdy po jeho zmáčknutí se do vaší reakce vloží příspěvek, na který reagujete. Je to běžná fce na ostatních forech. Dalším prvkem je podpis nebo jiný text, který se automaticky vloží pod čáru, za každý Váš příspěvek, který napíšete; např: slavný citát nebo Váš oblíbený výrok. Jako další chybu vidím, že dlouhý odkaz rozhází celé forum. Sice vím, že se to ted upravilo, ale zase nejde napsat nepřerušovaný text (bez mezer) na celou řádku, což se někdy hodí.


2) Vzhled a design for:

Vzhled for na xchatu je dle mého dost primitivní. Hlavními nedostatky jsou nadpis, info o přispěvateli a tlačítka: Reaguj, Strom příspěvku atd. Když se v příspěvku neuzavře tag, není dobré, aby se kvůli němu měnila i menu for. Napdis je udělan dost jednoduše a vypada jako součást textu, měl by se umístít do specialního okénka (framu). Stejně tak info o přispěvateli, všechno je jakoby stejný, dělaný na jedno brdo. Menu (tlačítka) není udělaný na ''na pevno'', všechno jakoby líta, jde smazat řádek ''Odpověď na příspěvek od xxxxx( yyyyy@seznam.cz ) z 04.04.2006 22:16:43''. Prostě to okno příspěvku by se mělo rozdělit na pevné části: Info o přispěvateli, avatar, nadpis, příspěvek a citát. Současně by se to mělo nějak barevně odlišit, to jest nenechat jen na čárach.

Co se týče designu a barev, tak bych nechal pole pro psaní příspěvku bílé a ostatní části (okénka) bych jen lehce barevně odlišil. O barvách textu už sem mluvil v bodě 1). Jinak nebylo by od věci, ze všech tlačítek udělat opravdu tlačítka a ne jen běžný odkaz. Nemusí to ani být nějak přehnane, stačila by malá ikonka či box (rámeček) kolem odkazu.


Toto všechno neberte jako kritiku. Je to můj názor na to, jak by se měla fora do budoucna vyvíjet a měnit. S pozdravem Frey
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 19.04.2006 09:36:48 ... (Strom/Strom)
Re (3): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od Frey ( mailto:m.fredy@seznam.cz ) z 09.04.2006 21:17:41:

Tak fóra XChatu určitě svým způsobem "okleštěná" jsou. Nesmíš zapomnínat, že jsou pouze doplňkovou funkcí serveru zcela jiného typu a jejich návštěvnost je v porovnání s online chatem velmi velmi tragická. Tolik úvodem ;-)

- Barvy mi přidají jako maximální zhovadilost. Ono už takhle jsou s tím problémy v místnostech, ještě to tahat na fóra ;-) Na čtení textů je kombinace černá-bílá stoletími osvědčená... Maximálně by se mi líbilo možnost přizpůsobení barev taková, že každý uživatel by si to nastavil dle sebe a jeho nastavení by neovlivňovalo zobrazení u uživatelů jiných. Ale to je hudba vzdálené budoucnosti i v online místnostech, natož tady...
- Vkládání tučné, podtržení a kurzívy pomocí nějakých tlačítek, jako to je třeba na centrum mailu by určitě bylo dobré. Tagy jsou po mnoha směrech problematické, to je fakt... Vkládání obrázků ... no to nevím. Někde by se to možná hodilo, někde méně. Rozhodně je to ale věc, kterou bych do koše neházel.
- Zobrazení online/offline stavu je IMHO zcela irelevatní. Když diskutuji offline, tak diskutuji offline a nezajímá mě, zda je člověk online. A když mě to přeci jen hodně moc zajímá, kliknu na nick a mám to s celým profilem. Nehledě na to, že zjiš'tování online/offline stavu u až 100 lidí při každém reloadu fóra by neúměrně zatížilo mašiny a ta informace by byla v 99,5% případů úplně na nic.
- Počet příspěvků rozhodně ne. Jednak se za současného stavu nedá ani pořádně spočítat, druhak když se to jednou zkusilo zobrazit, tak hned se objevila armáda lidí "píšujenprotoabychmělvícpříéspěvků". A o taková fóra opravdu nestojím...vy jo? *18*
- Administrátor má hvězdu u nicku, takže je zvýrazněn jednoznačně. (Event. i jinou barvu pozadí.) Zobrazení funkce moderátora je technicky lehce nemožné, protože funkce moderátora tu není jednoznačně určena. Nicméně i tak, většina moderátorů je uvedena v záhlaví fóra, což si myslím, že pro informovanost uživatele bohatě stačí.
- Citování mi přijde jako největší pitomost, co jsem kdy na fórech viděl. Dokážeš si třeba představit, že bych dal tuhle reakci jako citaci? Po pár Re: by z toho byl maglajz jak prase *40* Myslím, že řešení "Odpověď na příspěvek od..." je výborné řešení. Když už potřebuješ něco citovat, tak to není problém zkopírovat.
- Buď můžeš mít dlouhý nepřerušený text, který stránku musí nutně rozházet (či se nezobrazí celý), nebo zalamování po určité délce...těžko uděláš něco mezitím.

- Tagy problém jsou, ale to už jsme řešili výše. Je to chyba, do vzhledu bych to netahal.
- Ano, nemožnost smazat řádek "Odpověď na příspěvek od..." by IMHO byla výborná.
- Jinak problém vzhledu je čistě osobním názorem každého, takže nekomentuiji :o) Mě současný vzhled bohatě vyhovuje, ale když by se udělalo něco jiného - hezčího - nejsem proti :o)

Elfik *88*
guest Muž xTUNTAx (sabina.tunta@centrum.cz) ... 19.04.2006 12:06:10 ... (Strom/Strom)
Re (4): Forum Reloaded
Elfís..
.. "Ano, nemožnost smazat řádek "Odpověď na příspěvek od..." by IMHO byla výborná." ... Dokážeš si pak představit pandoru, mne a nám podobné, když bychom všichni psali každý příspěvek zvlášť, poněvadž bychom v "hlavičce" měli dáno, že je to reakce na jiný přípěvek? Pandor už to dělá a já osobně kouši klávesnici, když mám před sebou šest příspěvků od jedné osoby. Kdybychom to takhle dělali všichni grafomani, tak je to dle mého naopak hrozné ... :o)

(Jinak se zbytkem s Tebou vesměs souhlasím :o) )
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 19.04.2006 14:18:23 ... (Strom/Strom)
Re (5): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od xTUNTAx ( mailto:sabina.tunta@centrum.cz ) z 19.04.2006 12:06:10:

Pokud chceš reagovat na víc lidí zároveň, není přece problém udělat nový příspěvek, zkopírovat si k němu původní nadpis či ho nazvat stylem "reakce na xy" a můžeš vesele psát padesáti nickům najednou. Ani Tě to nijak neomezí, jen klikneš na jiné tlačítko a místo smazání jednoho řádku si jeden zkopíruješ... Já vycházím ze zkušeností, že někteří jedinci onen řádek mažou jen tak pro nic za nic, což velmi velmi velmi znepřehledňuje diskuzi....

Elfik *88*
guest Muž xTUNTAx (sabina.tunta@centrum.cz) ... 19.04.2006 14:49:42 ... (Strom/Strom)
Re (6): Forum Reloaded
Elfís..
.. Aha, to mi nedošlo *85* *42* To je také řešení - už mlčím :o)))
.. Já ten řádek též maži, ale aspoň tam píši, komu to je... To Ti musí stačit *85* :o)

edit.. I když ještě něco mne napadlo :o) Tím ale zahájím zbytečně druhý strom a pak chudák moderátor bude muset mazat několik stromů :o)
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 19.04.2006 23:34:17 ... (Strom/Strom)
Re (7): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od xTUNTAx ( mailto:sabina.tunta@centrum.cz ) z 19.04.2006 14:49:42:

- Já neříkal, že mi to nestačí :o) Já jen nabízel alternativu, kdyby ten řádek nešel smazat... za současného stavu na tom není co k řešení *18*
- Zahajuješ-li další strom s tím, že se to bude mazat, tak se sama propleskni a klikni na "Odhlásit" *47*

Elfik *88*
carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.info) ... 19.04.2006 14:57:26 ... (Strom/Strom)
Re (4): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od ELfkaM ( mailto:elfkam@elfkam.net ) z 19.04.2006 09:36:48:

K poctu prispevku bych jen dodal malou osobni zkusenost a obrovsky duvod proc ne... to co zminil Elfik se objevilo prakticky okamzite v dobe, kdy Xhodiny pocitaly prispevky daneho uzivatele na forech. Do dvou dni jsem to musel smazat, nebot naprosta vetsina lidi zacala psat prispevky stylem veta - novy prispevek - veta. Na to, ze v Xhodinach je jen nekolik malo lidi (1500), bylo toto okamzite videt na vetsine for. Takze tohle opravdu ne, ne a ne :D

*44* carnero
guest Muž Josh.Chamberlain (the.kubiz@gmail.com) ... 19.04.2006 20:22:04 ... (Strom/Strom)
Re (4): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od ELfkaM ( mailto:elfkam@elfkam.net ) z 19.04.2006 09:36:48:

Ad vkládání obrázků - Myslím, že to není nezbytně nutné, pokud někdo chce vložit obrázek, není problém ho kamkoliv uploadnout (když už někdo nemá kam, tak přece existuje třeba http://www.imageshack.us) a dát sem jen odkaz...
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 19.04.2006 23:29:53 ... (Strom/Strom)
Re (5): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od Josh.Chamberlain ( mailto:the.kubiz@gmail.com ) z 19.04.2006 20:22:04:

Já si to také nemyslím, ale zároveň to není důvod házet do koše, protože přeci jen by to nebyla špatná "fjůčurka", kdyby se to jednou někdy chtělo někomu odprogramovat. Ale ohnivě za to bojovat nebudu ;-)

Elfik *88*
feainne Muž feainne ... 20.04.2006 01:18:00 ... (Strom/Strom)
Re (5): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od Josh.Chamberlain ( mailto:the.kubiz@gmail.com ) z 19.04.2006 20:22:04:

Domnívám se, že vkládáním obrázků se myslí něco odlišného, než nahrávání obrázků na nějaký server xchatu a zobrazování odsud, protože to by xchat asi těžce nesl ...
Já to celou dobu chápal jako možnost nalinkovat do příspěvku obrázek, který už někde na webu (třeba právě na imageshack) je.Ten by se potom zobrazoval mezi textem.

Odpověď na příspěvek od ELfkaM ( mailto:elfkam@elfkam.net ) z 19.04.2006 09:36:48:

Chtěl bych reagovat na část o indikaci online/offline stavu. Hlavní argument pro něj je, že fora zde nejsou samostatná, ale jsou úzce spojeny s chatem a proto je dobré vědět, že není problém diskutujícího odchytit v nějaké místnosti a pohovořit s ním online.Tato možnost totiž ostatním serverů zaměřeným pouze na diskuze chybí.
Obzvlášť, když má člověkt tuto skutečnost před očima, tak ho to mnohdy odradí od psaní zbytečných příspěvků a rovnou si adresáta najde.
Online by zde němělo znamenat být přihlášen, ale spíše být v místnosti.

Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.info ) z 19.04.2006 14:57:26:

Ono je ale také těžké odhadnout na kolik jsou uživatelé xhodin reprezentativním vzorkem. Ta služba hromadí lidi, kteří mají rádi statistiky a rádi si poměřují hodiny, průměry a pod. Navíc možná, že kdyby se služba nechala déle, tak by si spameři zvykli a přestali to tak žrát.

Každopádně nějaké statistiky by jak forum, tak uživatelům slušely. Možná by bylo zajímavé, kdyby byly zjistitelná Oblíbená fora uživatele a počet příspěvků v rámci tématu ... U jednotlivých témat by zase bylo fajn vědět, kolik lidí je čte, kolik lidí přispívá, kolik je má v oblíbených a možná i kdo všechno je má v oblíbených.

*1225*
carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.info) ... 20.04.2006 02:49:41 ... (Strom/Strom)
Re (6): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od feainne z 20.04.2006 01:18:00:

Tady ale o reprezentativni vzorek nejde. I kdyby tech tisic zminenych uzivatelu bylo extrem, stale stihli i jen oni solidne zaneradit fora. A to by se opakovalo. Pokud by to byl reprezentativni vzorek, bylo by to cele jen vyrazne horsi.

Ale Tebou navrhovane, kolik lidi to cte, prispiva a ma v oblibenych by jiste bylo zajimave.

*44* carnero
Rop Muž Rop (pavel.riha@gmail.com) ... 20.04.2006 09:00:33 ... (Strom/Strom)
Re (7): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.info ) z 20.04.2006 02:49:41:

kolik lidi ma dane forum v oblíbených si jeste predstavit dokážu .... ale kolik lidí forum čte už za stávajícího stavu ne .... vždyť fora jsou nevíce zatěžující věcí na celém xchatu už teď *92* .... díky jakýmkoliv statistikám zabráníme hlavnímu účelu .... psaní příspěvků? *92*
carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.info) ... 20.04.2006 12:11:50 ... (Strom/Strom)
Re (8): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od Rop ( mailto:pavel.riha@gmail.com ) z 20.04.2006 09:00:33:

Kdyz uz to nekam (a ja to v cookies nenasel) uklada ktere forum si kdy precetl, aby to pak mohlo k prislusnym psat NOVY, tak nevidim prilis problem to upravit tak, aby to ukadalo jeste na jedno misto v DB nejake cislo - z kazdym navstevnikem by se zvetsilo o jedno. Mozna si to predstavuji spatne, ale cokoliv me napada by nebylo problem vyrobit statistiky s poctem ctenaru. Stale je to jen napad a mozna je to jinak :)

*44* carnero
Rop Muž Rop (pavel.riha@gmail.com) ... 20.04.2006 12:46:57 ... (Strom/Strom)
Re (9): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.info ) z 20.04.2006 12:11:50:

mno ja vim ze vyrobit to není problém .... otázka je jestli by nekdo nedostal od Roberta kulku mezi lopatky nebo lopatkou mezi kulky .... prece jenom ta fora jsou dosti náročné pro DB .... ale jinak by to bylo dobré ... takže to někdo napiště gymovi az bude delat novou verzi for (v příští desetiletce) ... a u toho by se taky pak dalo udelat aby v profilu bylo kam user naposledy kliknul kdyz by nebyl online (třeba Uživatel čte fora) .... *40*
KeithTČerná hvězdička Muž KeithT (kvancura@bluebottle.com) ... 20.04.2006 08:48:48 ... (Strom/Strom)
Re (6): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od feainne z 20.04.2006 01:18:00:

S tím linkováním obrázků z externích serverů... jak by se chovala stránka xchatu v případě, že by server, na kterém je linkovaný obrázek, měl vysoký ping? Nezpomalilo by se tím načítání?
feainne Muž feainne ... 20.04.2006 23:13:10 ... (Strom/Strom)
Re (7): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od KeithT ( mailto:kvancura@bluebottle.com ) z 20.04.2006 08:48:48:

To se spíš ptej někoho, kdo dělá weby. Co se ale pohybuji na diskuzácích, tak se vše načte v pohodě a pomalu se načítá jenom ten obrázek (nebo se nenačte vůbec). To sice občas vadí, ale dá se to překousnout.

Edit: Nevím, ale možná jsem napsal blbost a mystifikuju.
ELfkaMČerná hvězdička Muž ELfkaM (elfkam@elfkam.net) ... 20.04.2006 09:03:45 ... (Strom/Strom)
Re (6): Forum Reloaded
Odpověď na příspěvek od feainne z 20.04.2006 01:18:00:

Ad online/offline stav - Myslím, že s tou úzkou spojitostí nemáš pravdu. Ano, stejní lidé tu používají stejné nicky. Nicméně - když vyjdu ze svých nemalých zkušeností - na fóra píšou "zcela jiní lidé" než se pohybují po místnostech. To, že s někým řeším online myšlenku načatou na fórech, je pouze výjimečný případ a to většinou mnou vyžádaný související s administrací potažmo řešením nějakého problému. Mám tu dost přátel, s kterými si píšu jak na fórech, tak online, ale nepamatuju, že bysme - až na velmi řídké výjimky - to motali do sebe. A také je tu mnoho desítek lidí, s nimiž si pravidelně dopisuji na fórech a přitom jsem je online v životě nepotkal. Jak jsem již tedy naznačil - pro ty řídké případy, kdy chci vědět, zda je dotyčný online, bohatě postačí kliknutí na nick/profil. Majoritně to IMHO nebude mít využití a přijde mi tak naprosto zcestné zatěžovat tím (a tohle by bylo dost vidět) už tak přetížené servery,...

Ad xhodiny a TOP forum - O tom můžeš samozřejmě s úspěchem polemizovat, ale pravda je taková, že když to vyprasili jen uživatelé xhodin, tak všichni by to vyprasili přinejmenším stejně. Protože množina uživatelů xhodin je podmnožinou všech uživatelů XChatu :o) Počet příspěvků mi přijde jako velmi irelevatní a o ničem nevypovídající statistika - znám lidi, co tu mají stovky/tisíce příspěvků, které stojí za starou bačkoru a naopak uživatele, kteří mají pár desítek velmi velmi kvalitních příspěvků. Ostatním statistikám se ale nebráním, to už zní dobře *18* (Samozřejmě pokud to servery zvládnou a bude vůle to odprogramovat :o)

Elfik *88*

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: