XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Věda a technika / Vodík - pohon budoucnosti?

 

Vodík - pohon budoucnosti?

Vodík - pohon budoucnosti?

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Převažují výhody nebo nevýhody vodíkového pohonu? A co auta "na vodu"?
Ekologický, ovšem zatím náročně vyrobitelný a velmi výbušný plyn. Povede se nám jej v budoucnosti zkrotit a vyrábět levně?

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Ebisek Muž Ebisek ... 06.05.2013 16:20:57 ... (Strom/Strom)
...
Osobně jsem zvědav, kdy objevíme metodu, jak získávat vodík z vody daleko efektivněji než nyní. Elektrolýza je dosud celkem nákladná.

Pak už jenom vyřešit problémy s haváriemi, protože on unikající vodík při autonehodě není nic zanedbatelného *40*
guest Muž don.man ... 11.01.2014 11:43:54 ... (Strom/Strom)
Re: ...
Odpověď na příspěvek od Ebisek z 06.05.2013 16:20:57:
Ono ani nejde o nákladnost elektrolýzy,. Je to o účinnosti a zejména té takzvané en. bilanci. Tam je nejlépe co nejpřesněji porozumět elektrolýze, ne jen že ionty vedou v roztoku elektřinu, ale přesně ten mechanismus a okolnosti, za kterých se na bariéře u elektrod uvolňují plyny.Pak si udělat vcelku prostou matematiku a zjistíš, samozřejmě, že se i z více důvodů bude roztok zahřívat. Zahřívání je energie, která je téměř ztracená, již ji moc nevyužiješ, nicméně jsi ji vynaložil.., musíš s ní počítat. Také když vypočítáš opět ne příliš obtížnou matematikou využitelnou energii spálením získaného vodíku a nezapomeneš zahrnout účinnost při zpracování takto vytěžené energie, jsi v minusu, tj. víc energie vloženo, než získáno. Zlepšit účinnost rozkladu moc nejde, elektrolýza vcelku účinná je. Představit si to můžeme jako dva magnety. Na oddělení od sebe prostě nějakou energii musíš vynaložit, tj. sílu, kterou se drží, musíš překonat o něco málo větší silou. No a pokud při jejich opětovném přicvaknutí k sobě získáš víc energie, než jsi na jejich oddělení vynaložil, tak jsi vyhrál, ale zřejmě bys byl první. Šlo by něco podobného u vody udělat ale za cenu velmi nízké životnosti elektrod, popř. další chemie, což ale do důsledku opět znamená minusovou bilanci. Ani žádná rezonance apod. sama o sobě bilanci k jedničce (nebo nule, jak kdo chce), neposune.
A ohledně auta - tam by se samozřejmě měl vodík neskladnit v míře větší než nezbytně nutné, ale jen jej za jízdy průběžně vyrábět. Pak by nehoda nepředstavovala žádné riziko.
Ebisek Muž Ebisek ... 18.01.2014 03:26:31 ... (Strom/Strom)
Re (2): ...
Odpověď na příspěvek od don.man z 11.01.2014 11:43:54:

K těm magnetům, představ si, že by jsi dokázal vyrobit dočasnou rušičku magnetického pole. Pak by se situace zásadně změnila. A právě o tomto stavu má smysl přemýšlet. Nepřemýšlet jak menší fyzickou silou paže odtrhnout větší vazebnou sílu, ale jak jak změnit charakteristiku té soustavy, aby se některá z vlastností změnila.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: