XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / XChat / Historie XChatu

 

Historie XChatu

Historie XChatu

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Pamutuje si ještě někdo doby, kdy Xchat začínal? Přijďte nám je sdělit... Každý názor se cení...
Motto: Chat... a nebo raději ne...

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž Veena ... 01.08.2010 18:42:11 ... (Strom/Strom)
Historie vs. Současnost
Bez debaty klesá návštěvnost, čemu to přisuzujete? Odliv uživatelů na facebook? Nedostatek novinek, které by nalákaly uživatele? A co si myslíte o tom, že upadají města a místa a naopak se obohacuje kategorie sex a neřesti?


------------------------------------
Když je hloupá hlava, trpí celý skeptik. © (Protože existuje copyright nejen na založení fóra, ale i na vymyšlení podpisu)
Prazdroj Muž Prazdroj (XChat@Prazdroj.Li) ... 10.08.2010 21:00:45 ... (Strom/Strom)
Re: Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Veena z 01.08.2010 18:42:11:

A jaké novinky ti tu schází? Většinou, když se něco nového objevilo, tak lidi (tedy starousedlíci) spíš nadávali. Už dlouho se nic nového neobjevilo a je klid.
guest Muž FRANTACZ1 ... 11.08.2010 21:52:38 ... (Strom/Strom)
Re (2): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Prazdroj ( mailto:XChat@Prazdroj.Li ) z 10.08.2010 21:00:45:

A můžeš nám prozradit, kdo chtěl flexiframe nebo místnosti s televizí (nebo co to tenkrát bylo za podivnou soulož chatu a videí)? Nikdo. Zato desítky až stovky návrhů na funkce či dodělávky bylo zamítnuto... Většinou - není čas, nechce se nám, "Chceme tuhle funkci. - Ne, zítra bude pršet" a jiný nesmyslný a pošahaný odpovědi. Paradoxně i u věcí, co se daly udělat na koleně za pár hodin.

Ale, třeba bude líp. Očekávám ty navržený ankety jako součást chatu :-) Jestli to nebo něco jinýho ovšem odvrátí úhyn uživatelů a příchod smradu z knihy ksichtů, to nemůže tušit nikdo.

P.S. Já jsem nesnášel změny hlavně na skle, protože pak se nám pokakal bot, a tenkrát dost častý upravování parsování skla mě dost otravovalo (což, samozřejmě, byl zcela minoritní důvod na to, aby to vůbec někoho kromě správců botů zajímalo nebo dokonce abyste se uráčili to alespoň předem oznamovat - což ovšem byla sprosťárna)... Ale jak už správce bota nejsem, jde to mimo mě. Uživatelský skripty upravuju časem, nebo je prostě jednou nechám koňovi, ten má větší hlavu. A bude to :-)
Prazdroj Muž Prazdroj (XChat@Prazdroj.Li) ... 12.08.2010 17:18:03 ... (Strom/Strom)
Re (3): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od FRANTACZ1 z 11.08.2010 21:52:38:

To opravdu nevím, kdo chtěl ty novinky, nejspíš je požadoval provozovatel služby. A stejně tak šlo mimo adminy oznámení, že se časem něco změní na skle a ovlivní to roboty.

My jsme se také snažili na různých poradách i mimo ně prosadit nějaké úpravy, změny, novinky, ať už šlo o nápady naše nebo někde z fór. Ale nikdy jsme nebyli v pozici toho, kdo změny schvaluje, prosazuje. Něco se podařilo časem uskutečnit, ale většina čeká na lepší dobu.

Je otázka, jestli je to špatné, nebo dobré, že to často schvaloval někdo, kdo toho o XChatu a jeho komunitě tolik nevěděl. Kdyby se příliš soustředil na stávající návštěvníky, možná by k takovým novinkám nikdy nedošlo. Je pravděpodobné, že změnami bylo cíleno na přilákání nováčků, kdežto úpravy vzešlé z hlav pravidelných xchatařů byly cíleny spíš na udržení starousedlíků, na zpříjemnění jejich xhodinového trávení tady. Samozřejmě, že nejlepší by byla nějaká rozumná kombinace obého.

Těžko soudit, jestli by finance a energie investovaná do spousty drobných změn pro stávající návštěvníky namísto do převratných novinek na přilákání nováčků měla ve výsledku větší efekt nebo by pravidelní návštěvníci ztratili zájem o XChat tak jako tak. Minimálně investice do mobilní verze svůj předpoklad naplnila a možná i překonala.

Každopádně v současné době bych se převratných změn neobával a když budeme mít štěstí, dočkáme se pár malých, a třeba dojde i na ty tvé ankety.
guest Muž FRANTACZ1 ... 12.08.2010 20:44:13 ... (Strom/Strom)
Re (4): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Prazdroj ( mailto:XChat@Prazdroj.Li ) z 12.08.2010 17:18:03:

Pěkně popsáno, uhodil jsi hřebíček na hlavičku. Ale zas bych moc neomlouval to "předem informování", chápu to u adminů, ale programátoři to museli vědět zcela jistě min. řádově dny předem (a správcům bota nebo autorům skriptů by ty 2-3 dny stačily k tomu, aby se na to připravili, i kdyby nakrásně na xchat nelezli každej den). Kromě toho, např. nový třídy CSS pro jednotlivý věci na skle se dělaly pokud vím právě proto, aby si uživatelé ještě víc konkrétnějc na jednotlivý věci mohli navěsit alá Stylishem co a jak chtějí, a přitom to se sem taky šouplo tenkrát naostro, a uživatelům šly aktuální styly ve Stylishi... tam.

Pokud jde o mobilní verzi, docela se to do Historie XChatu hodí, protože se nutně stavěla jako nová větev (z toho prameněj různý chyby pro tu kterou větev), místo aby se již dříve udělalo jádro knihoven XChatu a nad tím se stavěly verze pro to a ono, nejlíp jenom výměnou GUI či CSS, a chyby v jádru se opravovaly nebo věci upravovaly na jednom místě. Ale to jen taková technická vsuvka, navíc je mi to jinak jedno samozřejmě + mi do toho nic není :-) Nechtěl bych ale vidět "nadšení" kodérů, kdyby se brzy měla objevit ještě další platforma, aby od píky dělali verzi pro "co já vim"...

...a "moje ankety"... Důvody pro ně jsem popsal, dle mě by to bylo oživení, ale co chce nebo očekává zdejší nebo nová komunita, to netušim. Taky jde o to, co tam kdo pak bude dávat za otázky, i dle toho by se řídila nebo neřídila účast, kromě toho, že bude takových témat vůbec dostatek, aby to tak nějak slušně běželo dýl než krátce... Aktuální ankety naroubovaný na diskuzní fórum mi ale prostě připadaj "drbat se šestou levou nohou pětinohýho kosmonauta na oběžný dráze Jupiteru za pravým uchem devátým odspoda vlevo". Nic proti nasazení a odříkání moderátorů tam, ale vůbec jim nezávidim, a uživatelům taky moc ne.
Prazdroj Muž Prazdroj (XChat@Prazdroj.Li) ... 13.08.2010 09:40:32 ... (Strom/Strom)
Re (5): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od FRANTACZ1 z 12.08.2010 20:44:13:

Jo, ta informace se asi mohla někam napsat trochu dopředu. Ale ono je někdy těžké předvídat, co se kdy nasadí. Klidně se nahrání nemuselo podařit a mohlo se odložit. Lidi by pak nadávali, že se slíbily nějaké úpravy a kde nic tu nic.

Programování nerozumím, ale to všichni vědí, že jádro XChatu je staré, že je v tom nepořádek a je problém se v tom zorientovat, natož přidávat nové služby. Je skoro zázrak, že se vůbec nějaké novinky za posledních sedm let podařilo uvést do praxe. Jednou byla snaha o trochu větší zásah do základů XChatu a byla z toho asi 14 denní odstávka a velké ponaučení do budoucna, že se na to sahat nemá. Nové vzhledy se vyřešily jinak a funguje tak nějak do teď.

Určitě by bylo lepší, kdyby se XChat naprogramoval znovu. V době, kdy se XChatu věnovala více programátorů byly priority v nových službách a teď na to nikdo nevyhradí x lidí. A není se čemu divit, peněz není na rozhazování a aby několik lidí třeba rok dělalo na něčem, co při pohledu zvenku bude vypadat úplně stejně jako současná verze, to těžko projde. Že by pak bylo snazší provádět nějaké opravy a úpravy, přidávat nové funkce, že by to bylo přehlednější pro nové programátory, kteří by se po nástupu nemuseli prokousávat složitým kódem, to pro většinu není dostatečný argument.

Podobné je to i u nás s admin menu. Také není vidět, lidem moc nepřinese, takže dříve požadované úpravy také bylo těžké prosadit a byl úspěch, když si nějaký programátor skoro ve svém volnu našel skulinku a něco dodělal.

Někdy v roce 2002/2003 existoval nějaký anketní systém. Určitě si to někteří budou pamatovat lépe, ale přes jednu jeho část si lidé veřejně volili stálé správce místností a jinak běžely i anketní otázky. Proč a kam to zmizelo už nevím. Možná se to zrušilo spolu s ukončením volení stálých správců, kde šlo víc o žebrání o hlasy než o objektivní volbu.
ElzaModrá hvězdička Muž Elza (elza@xrakovnik.cz) ... 13.08.2010 15:00:16 ... (Strom/Strom)
Re (6): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Prazdroj ( mailto:XChat@Prazdroj.Li ) z 13.08.2010 09:40:32:

Myslím, že ani lidé z vývoje toho moc nezmůžou proti tomu, co si usmyslí management :-). A vzhledem k tomu, že CH pohřbilo už i nadějný komunitní projekt Sitko.cz, do zastaralého XChatu se jim moc úsilí investovat chtít asi už nebude. Jak jsi psal, nadějí na záchranu by bylo kompletní předělání, ale pochybuji, že se k tomu někdy v CH odhodlají. Spíše si myslím, že XChat nechají žít jakýmsi svým vlastním životem, dokud to alespoň něco sype z reklamy, a později ho možná vypnou úplně a bude klid :-). Napovídá tomu už i to, že se žádné výrazné změny nedějí a podpora ze strany provozovatele je mizerná, ba téměř nulová. V roce 2006 s dalším novým vzhledem, to byl snad tuším vrchol návštěvnosti v té době, a zrovna podpora od tehdejšího NetCentra byla docela dobrá. Pořádaly se oficiální srazy "XChat Party", objevovaly se stále nové série triček, pořádaly soutěže, marketing jel naplno (vzpomeňmě na reality show VyVolení a další) a tu a tam přibývaly nějaké drobné novinky jako možnost přizpůsobit si více profil, sepsat úvodní příspěvek na fórum atd. Myslím že i administrátoři tehdá dostávaly vyšší platy a nezdaněné benifity než dnes? :-))

Bohužel mnoho z těch velkých změn nebylo nic platných. Lidé půjdou raději na nějakou klasickou seznamku, než-li MojeRande, chtějí si svižně prohlížet fotky v albu ve vyšším rozlišení bez toho, aniž by museli pokaždé načítat celou stránku, hodnotit konkrétní uživatele známkou a dát mu tak najevo svůj vkus, a ne klikat únavně v Duelu na toho, kdo se více líbí, a nemají zájem o vymoženosti jako "pustit si TV nebo rádio k chatu", od toho mají multimediální přehrávač. I vstupní stránky, kde se musí klikat na odsouhlasení podmínek a číst informace navíc, kdekoho odradí. Tohle vše se mohlo udělat lépe. Ale samozřejmě nikdo z tehdejších lidí, kteří o tom rozhodovali, nemohl vědět, zda tento koncept bude mít úspěch, a myslím, že za těmito návrhy stál i pokus o odlišení se od konkurence, která jednotvárně měla v provozu již "osvědčené" koncepty typu známkování / hodnocení uživatelů, klasická seznamka apod.

Myslím, že kdyby lidé rozhodující o změnách více ke slovu pustili už dávno komunitu, mohlo to dnes vypadat lépe a třeba by chodilo sem dodnes i více lidí.

Za odlivem návštěvníků potom vidím jako příčinu zejména sociální síť facebook, kde jsou lidé, kteří se mezi sebou znají, spíše dnes v kontaktu. A sem už chodí spíše ti, co se chtějí teprve s někým seznámit. I služby jako Libimseti.cz mají třetinovou návštěvnost, co tehdy. Ale Lide.cz a Spoluzaci.cz si nevedou vůbec špatně, ikdyž tam je to asi zase ale o něčem jiném.
Prazdroj Muž Prazdroj (XChat@Prazdroj.Li) ... 13.08.2010 20:58:06 ... (Strom/Strom)
Re (7): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Elza ( mailto:elza@xrakovnik.cz ) z 13.08.2010 15:00:16:

Zrušení Sítka nechápe řada z nás. Když už to dotáhli tak daleko, měli to vypustit ven. Bylo na tom mraky práce, stálo to balík peněz a i když by to nemohlo konkurovat rozjetému FB, minimálně to mohlo díky propojení s XChatem pár lidí udržet nebo přilákat.

Zmiňovanou slavnou dobu, kdy byl rozjetý marketing, na XChatu dělalo mraky lidí, pořádaly se velké akce, byly drahé reklamní předměty, ... samozřejmě pamatuji a už v té době jsem si říkal, že je to tady jak na horské dráze. Taková sinusoida. Občas útlum, pak raketový vzestup a zase rychlý pád. Uvidíme, jestli se dožijeme ještě nějakého vzestupu. Osobně bych byl raději tak velké změny vyměnil za pozvolný růst a tedy i postupné uvolňování prostředků, konstatní držení osob, co se o XChat starají, případně jejich mírný nárůst.

Asi se v té době očekávalo, že když se do XChatu nacpe hodně peněz, že se to jako mávnutím proutku odrazí na dlouhodobé návštěvnosti. Nějaký efekt to asi mělo, ale bylo toho tady asi málo na to, aby to ty nováčky udrželo. Změnil se majitel, který si jistě nechal vyhodnotit nejperspektivnější projekty a těm se bude věnovat. XChat mezi nimi asi nebude a je to škoda.

Přitom dle mě často stačily maličkosti. Dělaly se velké akce, XChat byl sponzor různých akcí, ale na portálech CH v horním proužku se neobjevil. Diskuze z článků klidně mohly být propojeny s XChatovými. Chyba dle mě také byla, že když už věděli, že XChat.sk bude končit, že stránky nepřesměrovali na XChat.cz nebo přímo do slovenské místnosti, kterou jsem u té příležitosti založil. A podobné to bylo s Pokecem Atlasu.

Uvidíme, jestli se naplní tvá vize o dožití a dopadne podobně jako jeho "mateřský" chat Xko.cz a nebo se dočkáme lepší zítřků.
z.a.z.a Muž z.a.z.a (*4485*ladislav.bruna@centrum.sk*4485*) ... 14.08.2010 15:37:25 ... (Strom/Strom)
Re (8): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od Prazdroj ( mailto:XChat@Prazdroj.Li ) z 13.08.2010 20:58:06:
Ahoj-ky,nedalo mě to a chtěl bych zareagovat,možná to bude trochu mimo mísu,což se historie Xchatu tak týkat nebude.Centrum holdings mohlo udělat víc,třeba propagace,reklamy a těch pár vychytávek některých což by se jim investice určitě zanedlouho vrátila.když mrknu na atlas.cz,takt je tam malá ikonka Xchat.Tak propojení tam je na tyto stránky.netuším jestli budeš souhlasit stím když na podzim roku 2007 se spustilmobilní Xchat.Doba je taková,že tyto stránky Xchat většinou navštěvují právě tyto mobilní uživatelé.právě těch nebýt,tak jaká by byla návštěvnost.snad asi tohle bude jen možná taková pozitivní zpráva,jinak byto upadlo jako portál Xchat do nicoty.

No co si můžem namlouvat chatování není už inn.Je tu facebook,icq,skype,badoo a dále a dále.

Když se člověk podívá na další chatovací portály,tak na líbku se to pohybuje málo přes tisíc.Na portálu lidé.cz až 2.5 tis.lidí.(Myšleno chatujicích lidí).Myslím si ,že v této době si Xchat ještě nevede tak špatně.

Taky si hovořil o Xchat.sk,kde to vzdaly a padlo to.když sem sepodíval do historie jejich a vyhledal to na internetu,tak se ptali Slovenští uživatelé proč portál Xchat.cz má lepší inovaci a vzhled než jejich portál.OdpověĎ byla,že Netcentrum holdings.sk(v té době ještě),nehodlaj fin.prostředky vnášet,než u nás v Čechách,že stímnic udělat nemužou.A dopadlo to tak,jak to dopadlo.jen uživatelum nalhaly když už věděli,že bude končit,že se jedná o dočasný výpadek.

A chtěl bych vznést na závěr malou kuriozitu co se týče Sk.Když zadáš adresu pokec.cz budeš přesměrován na adresu pokec.sk.Jen co mi hlava nebere je,že třeba v tuto hodinu tam bylo přes 55tis.uživatelu chatujicích nebo nastránkách.Člověk si říká jen jak je to možné,že se to tam drží a tady v Čechách to jde ke dnu.Je jen lepší věřit jen ty dobré zítřky jak říkáš ,nebo jejich zánik.Nechme se překvapit.Díky.
ElzaModrá hvězdička Muž Elza (elza@xrakovnik.cz) ... 17.08.2010 19:45:54 ... (Strom/Strom)
Re (9): Historie vs. Současnost
Odpověď na příspěvek od z.a.z.a ( mailto:*4485*ladislav.bruna@centrum.sk*4485* ) z 14.08.2010 15:37:25:

ICQ tu bylo ještě před XChatem, Skype také není konkurence, spíše hlavně facebook, ikdyž také ne tak zcela, jelikož tam jsou spíše navzájem se znající komunity lidí, zatímco na XChat se většinou chodí teprve seznámit. Je to vidět na kategorii 'Města a místa', kde se scházeli spíše lidé, kteří se navzájem znali, teď od toho mají facebook a i větší města stálé místnosti postupně ztrácejí, zatímco 'Sex a neřesti', 'Seznámení a flirt', zkrátka ty seznamovací kategorie na tom nejsou vůbec špatně.

Neznám statistiky, ale řekl bych, že těch mobilních uživatelů nebude tolik, jak říkáš, rozhodně ne většina, to je nesmysl. Ale určitě mobilní platforma zvyšování návštěvnosti dost pomohla.

Líbimseti.cz také na tom není, co bývalo. Někde jsem viděl oficiální statistiku, kde bylo na grafu znázorněno, jak ztratil tento portál v poslední době kolem dvou třetin návštěvnosti.

Tehdejší forma NetCentrum měla dokonce chvíli v plánu na XChat.sk nasadit nový vzhled (ten z roku 2004), mělo se dokonce už i lokalizovat, ale nevím, proč do toho nakonec nešli. Nejspíše je to tím, že na Slovensku drží v podstatě tuším monopól server Azet.sk ('Azétko'), a tak možná tehdy usoudili, že nebude mít velkou šanci XChat.sk dobře konkurovat.

Chatovací portály budou vždy spíše o seznamování se zacilováním spíše na mladší generaci, než-li pro ty, kdo se tam budou pravidelně scházet. Těch 'závisláků' vždy byla vyjádřeno procentuelně jen 'drobná' menšina.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: