XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 16.10.2016 12:30:23 ... (Strom/Strom)
Z knih naposledy přečteno:
.
Robert Baer: Nevidět zlo (2002)

Když už jsem ji zmínil u hodnocení Syriany.

Hodnocení na DatabáziKnih.cz bych za sebe snížil na 86% (4*) nejen proto, že se mi moc nechce do 4. četby, když jsem někam zahrabal už dvoje poznámky (citace jsem na toto fórum začal vkládat před 4 lety!); hlavně ke konci už byla zřejmá autorova zaujatost.

SPOILERY:

Baer - důstojník CIA činný v l. 1976-1997 - v pamětech kritizoval postupnou liknavost, neodbornost, okouzlení technikou (která nemůže nahradit lidské zdroje), kariérismus, politikaření a hájení zájmů velkých firem, které dle něj ovládly CIA i americkou vládu především od konce studené války. Přitom se pozastavuje nejen nad tím, že CIA odmítala verbovat bývalé zločince a teroristy, ale implicitně i nad nařízením (vydaném Ronaldem Reaganem v r. 1981), že žádný agent CIA nesmí spáchat vraždu.

Dále Baer, který procestoval většinu Blízkého východu od Libanonu po Indii, obviňuje z růstu islámského fundamentalismu především evropské a íránské radikály. Přesto nikde netvrdí, že byla chyba muslimy do Evropy vůbec pouštět, ale že liknavá práce zpravodajských služeb (vč. americké CIA) umožnila jejich téměř nerušenou činnost, vybudování sítí a buněk. Koneckonců jeho působení spadá do doby evropského levicového terorismu, který zase měl mnoho základen na Blízkém východě.

Pikantní ovšem bylo, že sám byl ovlivněn bohémskou a levicovou matkou, která s ním skoro emigrovala do SSSR. Pravičáky ale jistě potěšilo, že kromě odporu k byrokracii a souhlasu se špinavějšími operacemi už na začátku pamětí přiznal, že mu prospěla pevná ruka - na vojenské akademii se stal skoro vzorným studentem.

Vzhledem k současným kritikám amerických invazí na Blízkém východě je ještě pikantnější, že když se irácká opozice v r. 1995 chystala promyšleněji (než v r. 1991) svrhnout Saddáma Husajna, USA ji podpořily pouze slovně. Ba co víc - Baera se nadřízení později pokoušeli odstavit obviněním, že tehdejší spoluprací s touto opozicí se dopustil zločinného spiknutí, jehož cílem byl atentát na Husajna! Takže ještě jednou – netvrdím, že USA mají pokaždé geniální strategii, ale ve všech případech (vč. náletů v Libyi) se jednalo až o poslední možnost řešení problémů, které se vlečou už od minulého století a nejméně přes dvě generace (pokud vezmu v úvahu jen moderní islámský terorismus a vyvíjení zbraní hromadného ničení).

Zaujatost jsem viděl především v tom, že kdyby podle jeho názoru CIA pracovala tak, jak by měla, spíš by pochytala více teroristů a zabránila více útokům, než že by se dopustila méně přehmatů, které by v důsledky vedly k smrti nevinných. Zmiňuje jen ty nejznámější kauzy jako Írán-Contras a podíly na převratech v latinskoamerických a afrických zemích. Cvičení afghánských mudžáhidů, které se USA vrátilo v podobě Tálibánu, zmiňuje jen okrajově, jako by věděl, že mají pravdu i ty "kancelářské myši", které důsledně odmítaly jakoukoli spolupráci s teroristickými skupinami.
.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: