XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 15.10.2016 09:17:44 ... (Strom/Strom)
Ze "syrské" série naposledy zhlédnuto:
.
Syriana (2005)

Film se mi líbil. Průměrné hodnocení [1] 72% bych mohl za sebe zaokrouhlit nahoru na 80% (4*) především za 3 nehysterické postavy v jádru dobrých mužů, které politikaření sice unavuje, ale zachovávají si vnitřní integritu i ve chvíli, kdy se pravidlům hry zdánlivě přizpůsobují.

SPOILERY:

Mám na mysli Boba Barnese (G. Clooney), prince Násira al-Subáiho (A. Sidding) a především Bennetta Holidaye (J. Wright), jenž se právě přizpůsobil jen proto, aby trpělivě a pomalu odstraňoval ty, kteří systém korumpují.

Film se knihou Nevidět zlo inspiroval skutečně jen velmi volně, nejen proto, že těžiště děje přenesli více do současnosti. Když o tom ale přemýšlím, může to být zároveň důvod, proč se odklonili v tom nejzásadnějším - problémem nebylo, že americkou vládu ovládali lobbisté těžařského průmyslu nebo FBI zase byrokrati, kteří nerozuměli složitosti blízkovýchodní situace, ba tam nikdy nebyli, ale i zcela bez skrupulí zosnovali mimosoudní popravu prince nejmenované zemičky, který byl sice pokrokový, ale zároveň příliš nezávislý - neměl zájem o americké vojáky ve své zemi a těžařské licence chtěl prodat za co nejvyšší nabídku, i kdyby to nebylo americkým firmám. Tak prostě vyfabrikovali jeho spojení s teroristy a nezastavili se ani v momentě, kdy do zacíleného auta s ním nastoupila manželka s dětmi.

Přitom Robert Baer (očividně předobraz postavy Barnese) si v knize/pamětech ještě v r. 2002 dal tu práci, aby opakovaně zdůraznil Reagonovo nařízení, že se CIA nesmí podílet na vraždě, třebaže s tím sám očividně nesouhlasil (a ačkoli je jasné, že toto nařízení má stejný účel jako i polooficiální nařízení komunistická nebo fašistická – je to propaganda, která má sloužit k pozdější obhajobě režimu).

*54*

[1] Z hodnocení na ČSFD.cz, IMDb.com, RottenTomatoes.com a Metacritic.com.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: