XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Osobní / Deleatur

 

Deleatur

Deleatur

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Osobní fórum.
K čemu to tu je? Údiv   *9*Hroznej smích   *3*
Pro srandu králíkům! Veselý   *1384*

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 25.10.2020 03:59:31 ... (Strom/Strom)
Roušky, kam se podíváš.
,
Znovu se cítím necitlivě (hehe), když jedu svoji zábavu, zatímco lidi kolem mě umíraj, ale co já zmůžu? Na brigádu v nemocnici jsem ze svých šicht moc unavenej a ne všichni v rodině souhlasí, abych šel do první linie. Do jisté míry to chápu, starší generace se potýká se zdravotníma potížema a máme čerstvou rodičku a těhulku na půl cesty.

Jsem zvědavej, s čím přijdou, až se k nim dostane, že podle uniklých dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky jsem v druhý linii. Navíc už znám nejen někoho, kdo zná někoho, kdo se nakazil. Sestra má štěstí, že její zaměstnavatel na home office trval, takže s nakaženou kolegyní do styku nepřišla. Horší je to u švagra, který doma pracovat nemůže, ale ani ještě nedostal upozornění od hygieny, že by se měl nechat otestovat kvůli nakaženým kolegům. Měl by to udělat sám, ale cítí se v poho. Což může být, když to přiznal teprve teď, kdy jsou kolegové údajně po třech týdnech nemocenské zpátky.

Stále beru s rezervou informace mého zaměstnavatele, že máme pár potvrzených případů (na 4000 zaměstnanců). Dokonce i přesto, že začal hysterčit a posílil dozor nad dodržováním správného nošení roušek a dodržování rozestupů. Mj. proto, že jsem si nainstaloval eRoušku ( https://erouska.cz/ ) a žádné upozornění mi dosud nepřišlo.

2 ano: ano, psal jsem o tom, že jsem se se zaměstnavatelem dohadoval o jejím nošení a že by měl přistoupit na kompromisní stažení pod nos, protože tam nachodíme kilometry a přeskládáme tuny, nebudu mu ale dávat do ruky zbraně proti sobě. A kdybych měl kvůli neustálému nošení roušky nějaké zdravotní potíže, tak si prostě hodím marod a schválně, jak se to firmě bude hodit ve vánoční špičce, která za dveřma.

A ano, eRoušku jsem si nainstaloval až po velkém zdráhání a když jsem si řekl: „Ať si mě sledují, já nemám co skrývat.“ Ty jejich výmluvy, že nikoho nesledují, mi totiž nedávají smysl – pokud kontaktem s nakaženým myslí někoho, koho poslali do karantény (a ne že se courá venku), musí jeho pohyb vysledovat zpětně, tedy nějaká data o pohybu (jakkoli anonymizovaná) ukládat musí.

P. S.: Prymulovi ale dobře tak, z tlachů se nikdo neudýchá a ani jako ministr nemůže mít extrabuřty.
,
Deleatur Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 30.10.2020 11:28:40 ... (Strom/Strom)
Re: eRouška
.
Našel jsem si čas a poctivě si pročetl https://erouska.cz/ .

Její fungování a ochranu osobních údajů vysvětlují hodně přesvědčivě. [1] Vadí mi tam jedině participace Applu i Googlu (systémy Apple/Google Exposure Notification), které mají dlouhou historii obvinění z nezákonného shromažďování dat (mj. https://cs.wikipedia.org/wiki/PRISM ). Ale naše ministerstvo zdravotnictví uvádí, že bez jejich systému by aplikace nefungovala (bez podpory ani nefunguje).

Nejvíc se mi nelíbilo, že po sugestivním prohlášení: "Z pohledu ochrany veřejného zdraví společnosti jako celku je pro zastavení šíření nákazy kritické zejména informovat většinu rizikových kontaktů co nejdříve, nezáleží na malém procentu nepřesností." A pak z nich vypadlo: "V červencovém měření nizozemské aplikace bylo např. zjištěno přes 20 % falešných pozitiv i přes 20 % případů falešných negativ." To není "malé procento nepřesností", navíc pouze lehce nadpoloviční přesnost (60%). Nemluvě o tom, že když údajně nemůžou ty kontakty trasovat, jak se jim tedy podařilo vyhodnotit ta falešná varování? ("Falešná pozitivita" by měla být situace, kdy byl někdo blízko nakaženého, ale třeba oddělen plexisklem, tedy k nákaze nemohlo dojít. A "falešnou negativitu" by měly zapříčinit např. slabý signál nebo baterie, kvůli čemuž aplikace setkání vyhodnotila na větší vzdálenost.) ( https://erouska.cz/vyhodnoceni-rizika )

Nicméně kolem a kolem, nenašel jsem důvod eRoušku ve svém iPhonu pozastavit, natož odinstalovat. Možná proto, že navzdory stále nezastavitelně rostoucím číslům jsem ještě žádnou notifikaci o setkání s nakaženým neobdržel. (Jasně, příčinou může být, že aplikaci má nainstalováno málo lidí a odeslání informace o nakažení je dobrovolné.)

*54*

[1] eRouška mému mobilu sama co 20 minut přiřazuje náhodně vygenerované identifikátory a vysílá je přes Bluetooth LE. Mezitím co minutu skenuje okolí, zaznamenává identifikátory eRoušek z jiných zařízení a ukládá je spolu se silou jejich signálu, dobou trvání a datem kontaktu (čas se neukládá z důvody ochrany soukromí, ani poloha ne a ta ještě navíc proto, že není důležité místo kontaktu). Uložené jsou po dobu 14 dní, poté se automaticky odmazávají a nezálohují se. Nikdo k nim nemá volný přístup.

Pokud někdo podstoupí vyšetření na onemocnění COVID-19 a jeho test bude pozitivní, bude ho kontaktovat pracovník hygienické služby a v rámci epidemiologického šetření s ním zjistí upřesňující údaje pro vyhodnocení rizikových kontaktů. Pokud má nainstalovanou eRoušku a bude souhlasit s odesláním svých dat na server, dostane ověřovací kód, aby je mohl serveru zpřístupnit. Data si následně ze serveru stáhnou všechna ostatní zařízení, na kterých je eRouška nainstalovaná, vč. mého mobilu. Moje eRouška pak porovná, jestli jsou identifikátory zařízení nakaženého uložené mezi těmi, které naskenovala. Pokud ano, vyhodnotí, jestli setkání s nakaženým bylo rizikové (kontakt na vzdálenost kratší než 2 metry po dobu delší než 15 minut a o dva dny dříve, než se u nakaženého projevily první příznaky). A vyhodnotí to pouze v mém mobilu a pouze pro mě. Případné potvrzení rizikového kontaktu dostanu jen já a je jen na mně, jak se podle toho zařídím. Mj. i proto, že se může jednat o "falešnou pozitivitu".
.

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: