XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Internet a počítače / Operační systémy | WIN | LIN | Novell

 

Operační systémy | WIN | LIN | Novell

Operační systémy | WIN | LIN | Novell

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
vše o os windows a linux
Autor fora nevložil zatím žádný úvodní příspěvek

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.cc) ... 05.01.2009 14:01:28 ... (Strom/Strom)
Windows 7
Windows 7 a co vy na ne?
Zajima me vas nazor na Windows 7. Co od nich cekate, cim vas zaujaly a pripadne jak se vam libi pokud jste zkouseli sedmitisicovku nebo novejsi?



carnero.cc
ElzaModrá hvězdička Muž Elza (elza@xrakovnik.cz) ... 06.01.2009 06:12:27 ... (Strom/Strom)
Re: Windows 7
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.cc ) z 05.01.2009 14:01:28:

Vesměs si o Windows 7 myslím to samé, co Radek (zajDee). Zkoušel jsem buildy 6956 a 7000 v 32 bit. verzi, ale obojí jen ve virtuálním počítači, takže tam nenajdu pro otestování, především co do výkonu, úplně totožné prostředí, jako kdybych měl systém nainstalovaný jako hlavní.

Čekám od nich větší stabilitu a vyšší výkon, což má zajistit nové minijádro o velikosti několika málo MB. Potom ménší otravnost, pár vylepšení, co se týče GUI (některá z nich jsou už teď).

Leckdo by asi řekl, že Windows 7 je na první pohled jen "dodělná Vista", při nejmenším svým designem ji dost připomíná. Ale nebyl bych tak hrrr v závěrech. Microsoft dobře ví, že Vista nemá doposud velký obdiv uživatelů a jen těžko se jim migruje, proto nejspíš nedopustí, aby nové Windows připomínaly ty před nimi, to by nebyl dobrý marketingový tah. Stačí se podívat na screenshoty jednotlivých verzí Windows Longhorn (vývojová verze Visty). A třeba i na obrázky starších vývojových verzí XP, třeba Whistler, Odyssey, Neptune, kde se vzhled měnil taky hned několikrát.

Co mi docela vadí, je přepracovaný hlavní panel, na to si totiž podle mého bude stěžovat hodně lidí, jelikož nebudou zprva vědět, jak to celé funguje a znáš lidi, kteří si na nové věci těžko zvykají, hlavně protože jsou líní se něco nového učit. Já bych celý koncept opravdu přepracoval tak, že by funkce na hlavním panelu byly sjednocené, ovšem po kliknutí na zástupce na panelu Quick Launch by se ikonka přemístila do oblasti mezi spuštěné aplikace a mezi těmihle dvěmi oblastmi by byl nějaký oddělovač, aby bylo jasně vidět, kde co končí a kde začíná.

Pro mě nepochopitelnou věcí zůstává, proč není v systému možné zapnutí postranního panelu pro miniaplikace (sidebaru) a místo toho jsou jednotlivé gadgety rozhazené po ploše. Já je chci mít vždy na očích a nechce se mi pokaždé, když se chci podívat na nějakou, klikat na "zobrazení plochy".

Na světě by měl být ještě build 7004, někde se píše i o 7012 a 7013, ale většinou jde jen o fake nebo se imho snaží některé stránky na sebe přitahnout jen pozornost lidí (návštěvnost = výnosy z reklamy), co se o nové buildy Windows 7 zajímají. Docela by mě zajímalo datum, kdy bude beta Win7 nejen pro Microsoftem určené testery a jen tu a tam nějaký build unikne. Potom nainstaluji i jako hlavní OS Windows 7 já a přemigruju z Visty :).
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 06.01.2009 10:04:00 ... (Strom/Strom)
Re (2): Windows 7
Odpověď na příspěvek od Elza ( mailto:elza@xrakovnik.cz ) z 06.01.2009 06:12:27:

Mně Vista přijde stabilní celkem dosti :) je jen jediná situace, kdy mi padá - a to je nejspíš zaviněno notebookem (BIOS, ACPI, ...) - když odpojím napájení a ostatní zařízení (USB), chvíli pracuju bez něj a pak začnu nesprávně připojovat (nejdřív USB, pak rychle napájení), obvykle to sletí do BSOD nebo celej notebook vytuhne. Zvláštní chování...

Mikrojádro? To ve Windows nehrozí, bylo by kvůli tomu potřeba přepracovat celou architekturu. Jinak co se velikosti týče, i současná jádra mají pár MB (Vista x64: ntoskrnl.exe, hal.dll, kdcomm.dll, clfs.sys a ci.dll dohromady mají 5,7 MB), to, co je nejvíc rozežrané, jsou aplikace.

Tlačítka z QuickLaunch bych rozhodně nikam po kliknutí *nepřesouval*. Představ si následující situaci... chci si zapnout jeden FAR, kliknu na ikonku na QuickLaunchi... Chci zapnout druhý FAR, ale ikonka je v ...
Oddělovač tam rozhodně chybí, ale berme to tak, že je to jedna z prvních verzí nového designu a tak se leccos může změnit.

Další buildy určitě existujou, vždyť sedmitisícovka je z poloviny prosince a microsoftí laboratoře sestavujou obvykle minimálně jeden build denně. Jenže málokterá verze uteče (řízeně či neřízeně) ven.

Veřejná betaverze má přijít na světlo světa už brzy, leden není nereálným termínem, podle mě to nebude později, než v únoru.

Migrovat z Visty je pro mě zatím asi nereálné, tedy alespoň do doby, dokud pro W7 nebude funkční Daemon Tools :-D a tak bude W7 po nějakou dobu na disku paralelně s Vistou Ultimate. V souvislosti s tím se ale asi nevyhnu koupi #link[ http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=57516 většího HDD do notebooku], protože ta stodvacítka přestává pro tři OS, pár virtuálů a nějaká ta data k tomu stačit...
ElzaModrá hvězdička Muž Elza (elza@xrakovnik.cz) ... 08.01.2009 08:50:30 ... (Strom/Strom)
Re (3): Windows 7
Odpověď na příspěvek od zajDee ( mailto:zajdee@seznam.cz ) z 06.01.2009 10:04:00:

Mně mikrojádro taky přijde dosti nereálné, obzvlášť když jde o sudě číslovaný Windows v řadě, Microsoft slibuje, ale znáš to :).

Tak bych to řešil třeba dvojklikem na ikonku FARu v části se spuštěnými procesy. Prakticky vzato, už i v dnešní koncepci Windowsácké lišty to není jedním klikem možné, ale musíš kliknout nejprve pravým tlačítkem na ikonku a pak teprve znovu kliknout na odkaz s názvem programu, aby se ti program z lišty spustil dvakrát. Navíc si myslím, že dnes v době "tabových" programů už nemá většina userů potřebu pouštět aplikace dvakrát. Já používám taby (chce-li někdo "záložky / listy") skoro ve všech programech (Mozilla Firefox + ostatní prohlížeče, Miranda IM, Skype, Adobe CS4, Corel GS X4, VMware, Total Commander, ...). Snad jediný soft, kde mi chybí, je MS Office 2007.

Tak uvidíme, jestli nám Ballmer zítra opravdu Windows 7 představí pro veřejnost, využije k tomu příležitost na veletrhu CES nebo někdy do 13. ledna 2009, jak slíbil :).

S tím Deamonem je to škoda. Vlastně jsem ani nenašel za něj náhradu, která by uměla virtualizovat alespoň ISO (kromě VMware), ale existuje i plug-in do Total Commanderu, v kterém dělám dnes vše, co se dá, vč. vypalování, tak zkusím, zda to pofrčí.
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 08.01.2009 11:40:33 ... (Strom/Strom)
Re (4): Windows 7
Odpověď na příspěvek od Elza ( mailto:elza@xrakovnik.cz ) z 08.01.2009 08:50:30:

- Total commander ani jiné okenní náhrady Norton Commanderu mi nikdy k srdci nepřirostly, takže to, že mají záložky, mi moc nepomůže :)
- Nepochopil jsem tvou poznámku "Prakticky vzato, už i v dnešní koncepci Windowsácké lišty to není jedním klikem možné, ale musíš kliknout nejprve pravým tlačítkem na ikonku a pak teprve znovu kliknout na odkaz s názvem programu, aby se ti program z lišty spustil dvakrát." - nevím, jak ty, ale já i ve Vistě kliknu jednou na FAR v QuickLaunchi, spustí se jedna instance FARu. Kliknu podruhý na ikonku FARu v QuickLaunchi a spustí se druhá instance. Netřeba klikat pravým tlačítkem (proč? *9*) :)
- Tak a je to venku, Windows 7 jsou k dispozici pro předplatitele MSDN a TechNetu a široká veřejnost si je bude moci vychutnat v pátek (zřejmě US času, takže u nás až někdy během pátečního odpoledne). Už se nemůžu dočkat 64 bit verze a vlastního sériového čísla (resp. čísel, asi si - jako vždycky - udělám zásobu, protože u předchozích beta programů vždycky existovalo omezení počtu aktivací na jedno sériové číslo, u Visty šlo o aktivaci na deseti strojích...) :)

z oficiálního webu:
"As of tonight, MSDN and TechNet Subscribers will have access to the Windows 7 Beta. Starting January 9th – everyone else will be able to go to the Windows 7 page on Windows.com and download the Windows 7 Beta. The Windows 7 Beta will be available in 32-bit and 64-bit flavors. The Windows 7 Beta will be download-only – we will not be sending physical media out. "
http://windowsteamblog.com/blogs/wind...s-off-this-week.aspx
http://windowsteamblog.com/blogs/wind...-windows-7-beta.aspx

EDIT: Tak oficiální číslo buildu pro Betu 1 je 7000, vidím to ale tak, že si iso stejně stáhnu z oficiálních zdrojů MSFT...
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 10.01.2009 17:31:41 ... (Strom/Strom)
Re (5): Windows 7
Odpověď na příspěvek od zajDee ( mailto:zajdee@seznam.cz ) z 08.01.2009 11:40:33:

Právě se mi povedlo získat od microsoftu sériová čísla (product keys) pro betu Windows 7. Ještě tak dostat těch 3,5 GB z místa A na místo B a můžu instalovat... *3*

EDIT: Ukazuje se, že Microsoft má sadu asi dvaceti klíčů a ty dává úplně všem těm nadrženým lidem, co chtějí mít aktivovanou jejich kopii W7. Kdybyste tedy někdo potřeboval klíče, dejte mi vědět, klidně vám je pošlu .)
carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.cc) ... 10.01.2009 17:48:49 ... (Strom/Strom)
Re (6): Windows 7
Odpověď na příspěvek od zajDee ( mailto:zajdee@seznam.cz ) z 10.01.2009 17:31:41:

Vsem ne. Jen prvnim 2.5 mil lidi :)

carnero.cc
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 10.01.2009 17:51:29 ... (Strom/Strom)
Re (7): Windows 7
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.cc ) z 10.01.2009 17:48:49:

No to už taky zřejmě není pravda, po zasvěcených webech se proslýchá, že to buď nebudou omezovat vůbec, nebo to pustí až padesáti milionům žadatelů (ve skutečnosti si lidi nasyslí klíče pod různýma Live ID, takže jich bude daleko míň) :)

navíc jak říkám, ty klíče jsou úplně stejné, ne jako u Visty, kdy byly opravdu unikátní...
carneroČerná hvězdička Muž carnero (carnero@carnero.cc) ... 10.01.2009 17:53:18 ... (Strom/Strom)
Re (8): Windows 7
Odpověď na příspěvek od zajDee ( mailto:zajdee@seznam.cz ) z 10.01.2009 17:51:29:

Ja jen konstatuji, co jsem se docetl. Jelikoz klic nepotrebuji, tak me to netrapi. Ale spis to asi melo lidi jen nalakat (je toho malo, honem to stahnem').

carnero.cc
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 10.01.2009 18:45:41 ... (Strom/Strom)
Re (9): Windows 7
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.cc ) z 10.01.2009 17:53:18:

No spíš to ale mělo kontraproduktivní efekt... všichni se chtěli do těch 2,5 mio vejít a tak utloukli pomocí klávesy F5 microsoftí servery prakticky hned po zveřejnění.

Jinak před minutkou Microsoft opět zpřístupnil testování všem na http://technet.microsoft.com/en-us/ev...center/dd353205.aspx - pokud někdo má zájem, může sosat :)
guest Muž zajDee (zajdee@seznam.cz) ... 11.01.2009 10:47:16 ... (Strom/Strom)
Re (9): Windows 7
Odpověď na příspěvek od carnero ( mailto:carnero@carnero.cc ) z 10.01.2009 17:53:18:

A už je to oficiální:
Minimálně po dobu následujících dvou týdnů (až do 24. ledna) nebude Microsoft počet stažení nijak omezovat. Pak, pokud to chápu dobře, bude stažení stále možné, pokud během těch prvních dvou týdnů nebude vyčerpána ona dvouapůlmilionová hranice.
zdroj: http://windowsteamblog.com/blogs/wind...-where-we-stand.aspx

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: