XChat v mobilu  |   Fotoalba  |   Nápověda   |  Zaregistrovat
Přihlásit pomocí mojeID
Můj profil   |   Vzkazy (0/0)   |   Fotoalba   |   Poznámky   |   Nastavení

Uživatelská fóra / Politika / Kosovo je Srbska!

 

Kosovo je Srbska!

Kosovo je Srbska!

Sleduj emailem (jen pro Modrá hvězdička)
Pojďme vyjádřit podporu srbským bratrům o návracení své země!
Kosovo bylo je a bude Srbska!

Moderátoři: Toto téma nemá speciálně určené moderátory

Aktualizuj


» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 

guest Muž Norkey (honeyonline@seznam.cz) ... 16.03.2008 00:11:07 ... (Strom/Strom)
Kosova
Kosova má nepopiratelný nárok na svoji existenci. City čechů ke slovanskému srbsku jsou druhá věc, takže prosím důsledně toto rozlišujte.

Jinak souhlasím s tím, že na příkladu Srbska lze dokumentovat slabost současné evropy. Trochu offtopic: doporučuji k přečtení následující článek:
http://zpravy.idnes.cz/v-evrope-nasta...5_134422_kavarna_bos
_______________
In regione caecorum rex est luscus.
guest Muž jacarlos3x (Karliiisek@seznam.cz) ... 19.03.2008 01:02:41 ... (Strom/Strom)
Re: Kosova
Odpověď na příspěvek od Norkey ( mailto:honeyonline@seznam.cz ) z 16.03.2008 00:11:07:
Jake nepopiratelny narok maji na svoji existenci Kosovane, rozumej Albanci? Je to podobne jako Mnichov, Nemci take nemely zadny narok na Sudety a jeho odtrzeni. Kosovo je historickym, politickym, nabozenskym uzemim Srbska nikoli Albancu. Az za muslimske nadvlady Osmanu zde byli Albanci nastehovani a Srbove utikali do vlastniho Srbska. Kdyz se podivas na demograficky vyvoj krestanu a muslimu, zjistis, ze vice se rodi muslimu, coz je dalsi prikald ovladnuti Kosova Albanci prirozenou cestou. Maslo na hlave vsak maji i Srbove, resp. Milosevic, ktery vzal Kosovu autonomii a pote provadel genocidni politiku. Co je vsak take odsouzenihodne, ze Srbsko bylo donuceno ustoupit. Srbsko chtelo autonomii, Kosovo nezavislost, mel se provest kompromis a to napr. federace.
Jinak Cesi nemaji jen pouhe city k Srbum na zaklade slovanstvi, ale take diky postoji Srbska, resp. Jugoslavie v rkitickych letech 1938 a 1968 za Ceskoslovensko. Mame jim co vracet..
Jinak ted hrozi lavina jednostrannych vyhlaseni nezavislosti, at uz je to Jizni Osetie, Abchazie, ci Podnestri. Nevim, jak by se tvarili Nemci, kdyby jim Luzicti Srbove, Frisove, nebo Turci vyhlasili nezavislost, ci Francii Alzirane, ci Britum Skotove nebo Irove, nebo USA indiani ci Mexicane ci jini hispanci..
guest Muž Norkey (honeyonline@seznam.cz) ... 25.03.2008 20:43:32 ... (Strom/Strom)
Re (2): Kosova
Odpověď na příspěvek od jacarlos3x ( mailto:Karliiisek@seznam.cz ) z 19.03.2008 01:02:41:

Sudety byla oblast Bohemie s převážně německy mluvícím obyvatelstvem, ale Serbija a Kosova jsou DVĚ, slovy DVĚ rozdílné historické oblasti.
Dám lepší příklad, než je Sudetenland - Arménie. Od starověku se vyvíjela v různých oblastech (Urartu/Arménie ; Malá/Velká ; Ilyrie/Albánie ; rozkládala se od Tauru a Kavkazu až do severní sýrie, od Kylikie a Kharputu az po Kaspii. A koukni na její současné hranice... změny hranic a míšení etnik, národností a náboženských proudů patří k historii lidstva a omezovat svobodu jedněch na úkor moci druhých prostě nejde. I malý národ může dokázat velké věci a to přeji i Srbsku.

Jinak že Evropa udělala chybný krok s tím souhlasím, ale na druhou stranu zde platí rčení: "Lepší otevřené nepřátelství než neupřímný mír." Takže hodnocení se radši vyhnu...
_______________
In regione caecorum rex est luscus.
guest Muž jacarlos3x (Karliiisek@seznam.cz) ... 26.03.2008 13:59:47 ... (Strom/Strom)
Re (3): Kosova
Odpověď na příspěvek od Norkey ( mailto:honeyonline@seznam.cz ) z 25.03.2008 20:43:32:
Uz jsme to probirali, proste uzemi s nemecky mluvicim obyvatelstvem patrilo vzdycky k ceske korune. Srbsko a Kosovo mohou byt nyni dve zhlediska demografickeho nikoli historicko-politicko-nabozenskeho. Kosovo vzdycky patrilo k Srbsku a patri ke kolebce sbrske kultury a politiky, tak jako Velehrad a centrum Velke Moravy patri k historicko-politicko-naborzenskym zakladum ceskeho statu. A take mela Velka Morava, tak jako Velka Armenie, tak jako Velke Srbsko vetsi rozsah uzemi nez byly jejich politicko-historicko-nabozenske koreny.
guest Muž Norkey (honeyonline@seznam.cz) ... 27.03.2008 00:19:23 ... (Strom/Strom)
Re (4): Kosova
Odpověď na příspěvek od jacarlos3x ( mailto:Karliiisek@seznam.cz ) z 26.03.2008 13:59:47:

tak ještě jiný příklad. Čechy a Morava. Obě historické země. Stejně jako Kosovo, to je také historická země. V minulosti nebyla Morava pouze česká, jako Kosovo vždy nebylo srbské. Velkou Moravu si dnes přivlastnili slováci, stejně jako češi. Sdílet tradice Kosova teď mohou jak Kosované, tak Srbové - volně. Jde 'jenom' o to, aby se obě strany konfliktu dohodly. Tím, že Kosovo považuješ za Srbsko, dáváš jasně najevo, že Kosovany neuznáváš jako neuznáváš sudetské Němce. Rasismus? Xenofobie? V dnešním světě jsi raritou, jacarlosi.

Nebo ještě jeden příklad - Moravské pole (Kressenbrun, ale i Dürnkrut) je v Rakousku. Jan Amos Komenský zemřel v holandském Naardenu. Obě místa považujeme za součást svojí kultury a svého národního dědictví, bez ohledu na hranice.

Tak to mi vysvetli, jak patri Kosovo ke kolebce srbske kultury a politiky? :-P To je sice krasna fraze, ale z vetsi casti nepravdiva a prekonana.
_______________
In regione caecorum rex est luscus.
guest Muž jacarlos3x (Karliiisek@seznam.cz) ... 30.03.2008 22:29:39 ... (Strom/Strom)
Re (5): Kosova
Odpověď na příspěvek od Norkey ( mailto:honeyonline@seznam.cz ) z 27.03.2008 00:19:23:
Kdyz to vezmu obecne tuto problematiku, tak je to podobna situace jako v roce 1938. Na ceskoslovenskem uzemi byli Nemci, kteri sem prisli, to same na srbske uzemi prisli Albanci. Nemeli zde zadny svuj vlastni stat a chteli si vytvorit vlastni stat ci se pripojit k jinemu, tedy porusit integritu statu. Ja nejsem xenofob ani rasista, uz jsem nekolikrat psal, ze si nesmirne vazim tech Nemcu, kteri bojovali za CSR a bylo antifasiste. Meli by mit nejen nasi uctu, ale take dostat omluvu a odskodneni. Jinak tato situace, podobne jako v CSR v roce 1938, hrube porusuje mezinarodni pravo, tedy nemuze se jednat o jednostranne vyhlaseni statu, kdyz se na tom nedohodly obe strany. Nelze proste vyhovet jednomu a poslapat druheho. Vychodisko by byla federace, jak jsem jiz zminil, kompromis pro obe strany.
Kosovo je historicko-politicky meznik, viz bitva na Kosove poli proti Turkum 1389, jsou zde pravoslavne koreny, atp. ;)
guest Muž Norkey (honeyonline@seznam.cz) ... 01.04.2008 23:54:10 ... (Strom/Strom)
Re (6): Kosova
Odpověď na příspěvek od jacarlos3x ( mailto:Karliiisek@seznam.cz ) z 30.03.2008 22:29:39:

Došly argumenty? Nevím, kdo někdy v 6.-7. století osídlil balkánský poloostrov a vytlačil odtamtud původní obyvatele.. Albánci se sice díky slovanské expanzi stali minoritou, ale v posledním století získali v Kosově většinu, takže považovat Kosovu za srbské území může jen naprostý ignorant. Co mají Albánci společného se Srby, aby s nimi zůstávali v jednom společném státě?

Bitva u Kressenbrunnu a Dürnkrut taky nebyla na území čech a byla pro nás přitom výrazná, naprosto nechápu souvislost jedné jediné bitvy Srbů s Otomany se srbským nárokem na kosovo, jinak kupř. SLOVÁCI považují za předchůdce své státnosti VELKOU MORAVU, a nijak jim přitom nepřekáží, že její centrum leželo na JIŽNÍ MORAVĚ.
_______________
In regione caecorum rex est luscus.
guest Muž Deleatur (deleatur@centrum.cz) ... 02.04.2008 21:38:29 ... (Strom/Strom)
Re (7): Doplnil bych jen...
Ad příspěvek od Norkey ( mailto:honeyonline@seznam.cz ) z 01.04.2008 23:54:10:

...že sílí moje podezření, že jacarlos3x (vědomě nebo ne) čerpá ze srbské nebo dokonce antimuslimské propagandy - bitva na Kosově poli je historicko-politický mezník pro Srby, protože znamenala konec jejich historicky vrcholné územní expanze (v té době ovládali většinu Balkánu) a pro křesťany je symbolem průlomu islámu do Evropy a jeho nejzažší expanze - Balkán se pro změnu až do 19. století dostal pod vliv (muslimské) Osmanské říše.

Srbská propaganda se právě snaží protlačit, že Kosovo je "balkánský", ba přímo "evropský Jeruzalém", ale pravoslaví má ve skutečnosti kořeny v tureckém Istanbulu, dřívější Konstantinopoli, kde sídlil tehdejší patriatrcha východní křesťanské církve a jehož exkomunikace vedla k "velkému schizmatu", v důsledku k dodnes přetrvávajícímu odštěpení pravoslavné církve od římskokatolické.

Vůbec je velká ironie, že se křesťanskými náboženskými boji dodnes poznamenaná Evropa nejen skrz prsty dívá na boje muslimských frakcí v Asii, ale ještě k tomu se bojí islamizace ze stejné části světa, odkud byla christianizovaná (pravoslaví má jakožto křesťanská církev prapůvodní kořeny samozřejmě v asijském Jeruzalémě).

Když si tak prohlížím moderní dějiny Srbska, nechápu, kde se bere obava, že až odtržení Kosova bude příčinou destabilizace, když je evidentně celý Balkán nestabilní celé věky. Všiml si někdo, že samotné Srbsko za posledních 100 let je samostatné pouhé 2 roky a vystřídalo 6 státních uspořádání (do r. 1918 součást Rakousko-Uherska, do r. 1941 Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, resp. Království Jugoslávie; do r. 1991 komunistické Jugoslávie, do r. 2003 ve Svazové republice Jugoslávie a do r. 2006 v soustátí s Černou Horou)? Albánie, nezávislá od r. 1912, resp. 1944, vedle toho vypadá jako vzor stability, třebaže z velké části i díky mimořádně tuhému totalitnímu režimu.

Za tuto dobu bylo Kosovo neautonomní součástí Srbska jen mezi léty 1912, kdy jeho většinu Srbsko dobylo v první balkánské válce proti Osmanské říši (jejíž součástí Srbsko bylo od oné bitvy na Kosově poli až do r. 1878, resp. 1867, kdy vyhlásil nezávislost Bělehrad) a 1945, odkdy mělo Kosovo nepřetržitě autonomii až [Edit.] do r. 1988, kdy mu ji Srbsko (jednostranně) zrušilo, v důsledku čehož vypukla občanská válka o Kosovo.

Mně vychází, že celá věc se týká především strachu z možného navázání na kratičké intermezzo válečných let 1941-1944, kdy Itálie, okupující jižní Evropu, rozšířila území Albánie o část dnešní Černé Hory, Kosovo, část Srbska a téměř polovinu Makedonie na tzv. Velkou Albánii, čímž dodala albánským nacionalistům představu jejich vysněného státu.

Jistě obavy z možných důsledků ústupků jsou na místě, ale to na obě strany, srbští nacionalisté zase za posledních 100 let dokazují, že by čas rádi vrátili do dob cara Dušana Velikého nebo že přinejmenším Jugoslávie je synonymum pro Srbsko bez ohledu na národní identitu Slovinců, Chorvatů, Černohorců, Bosňáků nebo kosovských Albánců, o ostatních národnostních menšinách vůbec nemluvě.

Into the light, I command you! :)))
guest Muž jacarlos3x (Karliiisek@seznam.cz) ... 27.05.2008 04:29:56 ... (Strom/Strom)
Re (8): Doplnil bych jen...
Odpověď na příspěvek od Deleatur ( mailto:deleatur@centrum.cz ) z 02.04.2008 21:38:29:
Destabilizovat to muze balkansky region. Podobne odtrzeni muze dojit v Bosne (Srbove), ci Makedonii (Albanci). S cimz by nesouhlasily dane staty a muze se znovu roztocit kolo obcanskych valek..
Jinak necerpam ze zadne prosrbske ci antimuslimske propagandy, svuj pohled jsem Ti napdal v minulem prispevku ;)

» Přidat k oblíbeným   » Vyhledat   » Běžný výpis  

 




Hledej příspěvek:
Příspěvek přidán mezi: a (dd.mm.rrrr)
Pouze toto téma: